Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Třetí povodňový stupeň by o víkendu mohly překročit řeky na Bruntálsku a Jesenicku

Záplavami je podle aktuální prognózy Povodí Odry nejvíce ohroženo Bruntálsko a Jesenicko. Očekávají se tam nejsilnější deště. Kvůli nim hladiny tamních potoků pravděpodobně přesáhnou třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Bude to až 150letá voda, která může ohrozit i obydlí, řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

K překročení třetího stupně by mohlo dojít na Jesenicku a na Bruntálsku

„Podle předpovědi v následujících dnech očekáváme srážky, které pro oblasti Poodří, Opavské pahorkatiny a Ostravské pánve mohou činit až 160 milimetrů na metr čtvereční. Pro Jeseníky to je 270 milimetrů. Pro jejich severní návětrné svahy pak dokonce až 360 milimetrů. Pro Beskydy až 140 milimetrů na metr čtvereční," uvedla Vlčková.

Překročení třetího stupně podle Vlčkové hrozí na Jesenicku v případě Vojtovického potoka, Kunětičky, Vidnavky s přítoky, Bělé se Staříčem či Zlatého potoka. V okrese Bruntál se pak jedná hlavně o řeky Osoblaha a Prudník a jejich přítoky.

Víkend bude kritický

„Předpokládáme, že kulminovat zde hladiny budou v sobotu či v neděli s překročením třetího stupně a s významným překročením 100letých vod s odhadem až do jejich 1,5 násobku na řece Bělé, na Staříči a na všech výše jmenovaných bystřinách a potocích včetně jejich drobných přítoků," řekla.

K přímému ohrožení zástavby začne podle ní docházet už v neděli ráno na řece Bělé v Domašově, Adolfovicích, České Vsi, Písečné, Studeném Zejfu a Mikulovicích, na vodním toku Staříč v Dolní Lipové a na ostatních vodních tocích v povodí okrajových přítoků Odry.

Ve zbytku kraje bude o poznání lépe

V ostatních částech kraje podle předpovědi bude situace mírnější, i když na některých místech také bude pravděpodobně vyhlášený třetí stupeň. Na Novojičínsku se bude jednat o maximálně dvacetiletou vodu. V povodí řeky Opavy se bude jednat o nejvýše padesátiletou vodu.

V pondělí ráno mohou povodně ohrozit obydlí v Široké Nivě, Nových Heřminovech, Zátoru, Branticích, Krnově či Úvalnu, v Opavě v městských částech Držkovice a Vávrovice, ve Štítině, v Kravařích-Dvořisku, ve Lhotce, v Děhylově a v Ostravě-Martinově. „Na Opavici v Holčovicích, Hynčicích, Linhartovech, Krnově-Chomýži, na Moravici v Břidličné a ve Valšově, na Podolském potoce v Jamarticích a dalších místech," doplnila Vlčková.

V podhůří Beskyd budou vodohospodáři monitorovat hlavně řeky Ostravici, Odru a Olši. I zde mohou hladiny vystoupat na třetí stupeň povodňové aktivity. „K přímému ohrožení zástavby může dojít v pondělí dopoledne na Lučině v Bartovicích, na Odře v Ostravě-Koblově a v Bohumíně-Pudlově a na Petrůvce v Petrovicích u Karviné-Dolních Marklovic a v Závadě," řekla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením TIK Bohumín

Štítky Moravskoslezský kraj, počasí, záplavy, Bruntálsko, Povodí Odry, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí povodňový stupeň by o víkendu mohly překročit řeky na Bruntálsku a Jesenicku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.