Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Pokud se v Ostravě potká povodňová vlna Opavy i Odry, zaplaví elektrárnu v Třebovicích

, aktualizováno 14. září 2024, 20:45

Pokud se v Ostravě potká povodňová vlna řek Odra a Opava, může voda zaplavit elektrárnu v ostravských Třebovicích, která by pak musela být odstavena. Většina obyvatel Ostravy by přišla dočasně o dodávky teplé vody.

Záplavy elektrárně nehrozí

Novinářům to dnes řekl náměstek ostravského primátora Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu). Boháč vychází z dat, které má k dispozici město i krizový štáb elektrárny. Řekl také, že ostravská chemička BorsodChem z preventivních důvodů zastaví provoz. Mluvčí povodí Šárka Vlčková řekla, že zaplavení elektrárny nehrozí, podle ní je chráněna před pětisetletou vodou.

„Pokud se naplní tento nejčernější scénář, bude elektrárna zatopena. Znamenalo by to její odstavení," řekl Boháč. Dodal, že obnovena by pak byla nejdříve v pondělí odpoledne. Upřesnil, že elektrárna dodává teplou vodu pro velkou část města. „Už nyní nedodává teplou vodu pro část Moravské Ostravy. Parovody jsou zatopené. Mají poruchy," uvedl.

Vydrží až pětisetletou vodu

Odra bude podle prognóz u soutoku kulminovat v neděli večer či v noci, Opava v Děhylově nedaleko soutoku v pondělí ráno. Podle Vlčkové je elektrárna chráněna před pětisetletou vodou. Takové úrovně podle Povodí Odry řeka nedosáhne. „Nelze vyloučit zaplavení podzemními vodami. Nebo voda může překonat nějaké slabé místo. Opatrnost je určitě na místě," řekla.

Vodárenská společnost Veolia uvedla, že meteorologické prognózy naznačují riziko zvýšení hladin řek Opavy a Odry, což ovlivní provoz zařízení. „Naše týmy jsou v plné pohotovosti a připraveny reagovat na vývoj situace. Pokud by došlo k nevyhnutelnému přerušení z bezpečnostních důvodů, vynaložíme veškeré úsilí k co nejrychlejšímu obnovení služeb, jakmile to situace dovolí," stojí v prohlášení na webu.

Boháč doplnil, že chemička BorsodChem MCHZ nedaleko koryta Odry oznámila, že preventivně zastaví výrobu. O podobném kroku uvažuje i vedení společnosti OKK Koksovny. Rozhodnou se večer podle předpovědi počasí a meteorologických prognóz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením společnosti Veolia

Štítky Ostrava, Opava, Odra, záplavy, energie, elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud se v Ostravě potká povodňová vlna Opavy i Odry, zaplaví elektrárnu v Třebovicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.