Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

SHRNUTÍ: Na Opavě v Opavě a Odře ve Svinově zůstává extrémní povodeň. Třebovice byly odstaveny

Záchrana muže z divoké řeky v Krnově, odstávka elektrárny v Třebovicích a zatopené fotbalové hřiště. Redakce Ostravské Drbny přináší shrnutí všeho podstatného, co se v souvislosti se záplavami událo v noci na pondělí.

Výpadky signálu

Kvůli přerušeným dodávkám proudu mají lokální výpadky mobilní sítě v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Bez elektřiny jsou stále stovky vysílačů, k některým se aktuálně nejde dostat s dieselovými agregáty nebo naftou do nich. Vyplývá to z informací operátorů.

Krnov

Policisté v neděli odpoledne v Krnově na Bruntálsku zachránili z rozvodněné řeky topícího se muže. Poskytli mu první pomoc a předali záchranářům. Muž skončil v nemocnici, uvedla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková.

Na záchraně muže se podílelo několik policistů ze speciální pořádkové jednotky a obvodního oddělení Krnov. „Policisté díky okamžité reakci a nasazení všech sil vytáhli muže z divoké řeky tekoucí Albrechtickou ulicí v Krnově a poskytli mu první pomoc," řekla mluvčí.

Evakuační centra v Krnově na Bruntálsku nebyla úplně ideálně zvolena, některá z nich byla zatopena. Evakuace také byla zpožděná. Po večerním jednání Ústředního krizového štábu to řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Až 80 procent území města je pod vodou. 

Opava

Rozvodněná řeka zasáhla také stadion druholigového fotbalového klubu v Opavě. Voda se dostala i na hřiště. Klub, který hrál do roku 2021 nejvyšší soutěž, o tom informoval na sociálních sítích.

„Voda se bohužel během chvilky dostala na hřiště a také do dalších části areálu a zaplavuje park," oznámili Slezané. Po zrušení víkendového programu první a druhé ligy kvůli počasí by čtvrtý tým tabulky měl v pátek 20. září přivítat na svém hřišti Prostějov.

Ostrava

V Ostravě-Svinově v neděli odpoledne kulminovala hladina řeky Odry. Dosáhla výšky 793 metrů, nyní už klesá. Hladina Odry v Ostravě sice klesá, níže po proudu ale ještě stoupá. V Bohumíně Odrou nyní protéká asi 1250 metrů krychlových za sekundu, což je více než dvacetiletá voda. Vzestup bude nejspíš pokračovat, pravděpodobně na úroveň průtoku 1300 až 1400 metrů krychlových. Překoná tak hranici stoleté vody i nejvyššího průtoku dosaženého během povodně v roce 1997.

Odstávka elektrárny v Třebovicích

Společnost Veolia sev souvislosti se záplavami rozhodla odstavit Elektrárnu Třebovice v Ostravě. O teplou vodu dočasně přijde většina obyvatel města. Dodávky budu obnoveny v řádu několika dnů, řekla za energetickou společnost řekla Petra Losertová.

„Bohužel se nepodařilo kvůli kulminaci hladiny řek Odry a Opavy zachovat Elektrárnu Třebovice v provozu. Dodávky tepla ovšem budou obnoveny v řádu dní, protože klíčové technologie se podařilo v rámci preventivních opatření uchránit," uvedla. O odstávce se rozhodlo ve 21:00.

Současná situace na řekách

Na řece Opavě v Opavě a na Odře v Ostravě-Svinově je stále extrémní povodeň. Na dalších šesti místech v Moravskoslezském kraji platí třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení. Situace v regionu se po sobotních silných deštích a rozlití vodních toků pomalu zlepšuje, hladiny převážně klesají. V kraji ovšem v noci opět začalo pršet a občasný déšť nebo přeháňky předpovídají meteorologové až do odpoledne. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Klára Langerová

Štítky Moravskoslezský kraj, Krnov, Opava, Odra, Ostrava, povodeň, elektrárna, Třebovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SHRNUTÍ: Na Opavě v Opavě a Odře ve Svinově zůstává extrémní povodeň. Třebovice byly odstaveny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.