Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

EUC nově otevřelo v Olomouci na Šibeníku denzitometrii. Změří hustotu vašich kostí

PR článek

Jedním z hlavních témat současné medicíny je včasná diagnostika a prevence. EUC Klinika Olomouc v tomto duchu rozšiřuje péči o pacientky a nabízí jim důležitá screeningová vyšetření pod jednou střechou. K populárnímu mamografickému centru aktuálně přibyla ordinace denzitometrie.

Včasné vyšetření hustoty kostí chrání pacienty před nepříjemnými zlomeninami, které v případě osteoporózy hrozí i při běžných denních činnostech. „Podle statistik Státního zdravotního ústavu onemocní v Česku osteoporózou ve věkové skupině 50+ každá třetí žena a každý pátý muž. Nad 70 let je to již každá druhá žena. Jen zhruba 20 % pacientů se ale léčí, zbytek o své nemoci neví. Léčba přitom existuje a není nijak náročná. Pokud bychom byli schopni provádět plošný screening, mohli bychom výrazně zlepšit kvalitu života starších lidí,“ uvedla ředitelka EUC Kliniky Olomouc Jana Coufalová.

EUC investovalo do denzitometrického oddělení v Olomouci 1 800 000 Kč. „Na pracovišti máme nejmodernější přístroj GE LUNAR PRODIGY PRO. Původně se ke screeningu využíval ultrazvuk, který ale nebyl tak přesný. Rentgenové paprsky se ukázaly být výrazně přesnější, navíc stačí opravdu minimální množství záření, které tělo nezatíží. Vyšetření trvá maximálně 15 minut, nebolí a pacient se ani nemusí nijak připravovat,“ doplňuje Jana Coufalová.

Podle ředitelky EUC Kliniky Olomouc je pro pacientky praktické, když mohou na preventivní vyšetření docházet na jedno místo. „Mamograf, ultrazvuk, denzitometrie, to vše bude mít do budoucna vzhledem k prodlužujícímu se věku dožití stále větší význam. Jsme rádi, že tu postupně můžeme budovat zázemí, nabízet pacientkám a pacientům screening pomocí nejmodernějších přístrojů a pracovat na tom, aby se tu cítili komfortně,“ dodává Jana Coufalová.

Vedoucí lékařkou nového denzitometrického oddělení je MUDr. Lucie Hallamová, která je zároveň vedoucí EUC Mamocentra a mamodiagnostice a zobrazovacím metodám se věnuje již 15 let. Na vyšetření se mohou pacientky a pacienti objednávat telefonicky, online nebo osobně a potřebují k tomu jen žádanku od svého praktického lékaře nebo gynekologa. „Záchyt osteoporózy byl zařazen do preventivních programů. Pokud vám již bylo 50, určitě se na toto vyšetření svého ošetřujícího lékaře zeptejte,“ doporučuje MUDr. Lucie Hallamová.

Nové oddělení dokáže vyšetřit až 30 pacientů denně a výsledek se pacient dozví do týdne, nebo se posílá online ošetřujícímu lékaři ihned po vyhotovení. „Pokud se onemocnění odhalí, pacient může zahájit léčbu u svého praktického lékaře či gynekologa,“ doplňuje MUDr. Lucie Hallamová.

Řídnutí kostí postihuje zejména ženy po menopauze, protože jejich tělo již neprodukuje tolik ženských pohlavních hormonů. Zvýšené riziko ale mají i pacientky po odstranění vaječníků nebo lidé, kteří se dlouhodobě léči kortikoidy a dalšími léky, které snižují množství kostní hmoty. „Kostní tkáň se vytváří již v dětství, takže prevenci bychom měli zaměřit i tímto směrem. Je důležité vést děti k přiměřenému pohybu a pestré stravě. Ovoce, zelenina, mléčné výrobky a dostatek vitaminu D jsou naprosto zásadní. Pokud se tímhle budeme řídit od dětství až do seniorního věku, naše kosti nám budou vděčné. V dospělosti je pak důležité také nekouřit, nepít nadměrně alkohol a udržovat si zdravou váhu a dostatek pohybu. Kostem škodí především podváha s BMI nižším než 19,“ uzavírá MUDr. Lucie Hallamová.

Více informací zjistíte zde.

A kde nové pracoviště najdete?
Stejně jako pracoviště mamologického screeningového centra EUC Kliniky Olomouc, v ulici Na Šibeníku 914/1 (zadní vchod), 2. patro. Klinika je dobře dopravně dostupná prostřednictvím městské hromadné dopravy (autobus, tramvaj – zastávka Šibeník). Vedle kliniky je parkoviště, takže i ti, kteří zvolí dopravu autem, jednoduše zaparkují hned v bezprostřední blízkosti budovy kliniky.
EUC Klinika Olomouc
zadní vchod, 2. patro
Pracoviště denzitometrie
Olomouc
Telefon: +420 585 000 389
E-mailový kontakt: mamo.olomouc@euc.cz

Štítky Olomouc, pacient, Šibeník, Česko, osteoporóza, Státní zdravotní ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

EUC nově otevřelo v Olomouci na Šibeníku denzitometrii. Změří hustotu vašich kostí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.