Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Dezinformace se nevyhnuly ani velké vodě: žádné povodně prý nejsou

Žádné povodně nejsou, je to jen nafilmované, aby mohli strašit lidi – zatímco lidé z integrovaného záchranného systému mají plné ruce práce a na některých místech Česka nasazují vlastní životy, konspirátoři mají z tepla obýváku jasno. Celé je to prý jen hra se strachem a šikana obyvatel.

Ti, kteří se před víkendem připravovali na velkou vodu, nakoupili zásoby pitné vody, jsou označovaní za hloupé ovce. Alespoň podle zástupců české dezinformační scény, která má o průběhu povodní jasno. Žádné totiž nejsou. Podle konspiračních teorií jde pouze o zastírací akci, která má odvrátit pozornost od výjezdního zasedání Vojenského výboru NATO, které proběhlo od 13. do 15. září v Praze.

Podle dalších spikleneckých teorií jde o řízenou akci – ovládání počasí pomocí chemtrails. Zatímco letadla za sebou nechávají kondenzační stopu, řada konspirátorů je přesvědčená o tom, že jde o záměrné vypouštění chemikálií, bakterií a virů. Nebo jako v případě povodní – tajemných látek, které způsobují nadměrný déšť.  

Podle jiných teorií za počasí může HAARP (Projekt pro aktivní vysokofrekvenční zkoumání polární atmosféry) na Aljašce. Podle konspirátorů je toto zařízení na zkoumání vysokých vrstev atmosféry ve skutečnosti tajnou superzbraní, která ovládá počasí, umí vyvolávat zemětřesení nebo dokonce ovládnout lidské myšlenky.

Do zpochybňování nebezpečí povodní se na svém Facebookovém profilu pustil i kandidát na senátora za Stačilo! Jan Skalický, který ve videu viní vládu z manipulace obyvatel. „Já se ptám: je tohle opravdu velká voda, která musí zavřít výstavy, zavřít akce? Lidé zůstávají doma a mají být v trvalém tlaku, v trvalé panice,“ kritizuje ve videu Skalický.

Podobná slova použila politička za SPD Věra Maříková, zastupitelka Karlovarského kraje a v roce 2021 také kandidátka za SPD do Poslanecké sněmovny ČR. „Udržují nás stále ve strachu. Operátor posílá sms abychom v extrémním počasí zůstali doma, ale mimo normálního deště nic nevidím,“ píše na svém profilu.

Jak je ale možné, že se dezinformace nevyhnuly ani povodním, jejichž existence je tak snadno ověřitelná? „Neexistuje jedno obecné vysvětlení platné pro všechny. Pro některé jedince je víra v konspirační teorie způsobem, jak se vyrovnat s těžkou životní situací. Pro jiné možností, jak dát průchod své frustraci. Pak tu máme obchodníky se strachem, politické šmejdy, kteří mají své věrné fanoušky a ti jim pak různé nesmysly věří.

Zároveň určitá skupina občanů má problém věřit naprosto elementárním fyzikálním a přírodním zákonitostem. Pokud věří v plochou Zemi, je pochopitelné, že věří dalším nesmyslům už třeba proto, že tyto jejich vidění do sebe zapadají. Pro ně je pak těžké se z toho vymanit, neboť by si museli přiznat, že celou dobu věřili nesmyslu,“ vysvětluje pro Hradeckou Drbnu Miloš Gregor, politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a autor publikace Nejlepší kniha o fake news.  

Foto Hasičský záchranný sbor ČR

Štítky povodeň, velká voda, internet, dezinformace, spiknutí, Jan Skalický, Česko, NATO, konspirační teorie, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dezinformace se nevyhnuly ani velké vodě: žádné povodně prý nejsou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.