Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

FOTO: Ostrava se napouští. Pod vodou je nádraží, hladina v Nové Vsi neklesla pod čtyři metry

Počasí na území Moravskoslezského kraje se už dramaticky nemění. Průtok na Opavě zůstává na 110 metrech krychlových za vteřin, na Odře 86 metrů za vteřinu. Na jejich soutoku jde o 900 vteřinových metrů. Největší problém momentálně představuje trhlina na soutočné hrázi. V době kulminace voda dosáhla dvojnásobné rychlosti, než na co je hráz stavěna.

Výzva Armádě ČR

Hejtman Josef Bělica (ANO) po jednání krizového štábu uvedl, že požádá vojáky o pomoc s vyklízením následků povodní. Moravskoslezští hasiči se postupně probírají žádostmi o pomoc, které nebyly akutní. Zůstává jich asi 1500. 

Podle ČEZu bez napětí zůstáva 53 900 domácností. Povodně si v regionu zatím vyžádaly celkem tři lidské životy. Utonula žena z Osoblažska a dva muži z Krnova. Dva lidé se prozatím pohřešují, záchranné složky o nich nemají žádné zprávy.

Krnov a zbytek Bruntálska

Hejtmanství je momentálně v kontaktu se všemi starosty obcí na Bruntálsku. Všechna místa jsou do jisté míry dostupná, zlepšila se i situace na Osoblažsku.

V Krnově momentálně pracují na zprovoznění stabilního spojení s okolím. Městská nemocnice funguje, technikům se podařilo nahodit obě centrály pro přívod elektrické energie. 

Na připojení zbytku města by se mělo začít pracovat už zítra. Voda opadla, energetici proto mohou čisti rozvodny. „Už teď je zřejmé, že byla způsobena obrovská škoda. Voda odplavila některé sloupy, případně je není kam postavit. Celá sít se bude muset dělat znovu, kompletní obnovení potrvá týdny,” sdělil Bělica. 

Moravskoslezský kraj také znovu požádal o pomoc ze státních hmotných rezerv, například o 6 cisteren na pitnou vodu a elektrocentrály, které poputují do Krnova.

Opavsko

„Předchozí informace se potvrdily, Ratibořský most ve směru na sídliště Kateřinky se skutečně pohnul. Kontrola statikem bude nutná,” uvedl hejtman.

Hlučínská hraz přetéká, průtok řeky ale klesá. Podařilo se ochránit domov pro seniory, opatření podle hejtmana zafungovala a nadále drží. 

Bohumín bez proudu

V Bohumíně se situace příliš nemění. Lidé si vzájemně komunikují, pomáhají si a usilovně pracují. Drtivá většina města je bez proudu, připojeny jsou pouze některé okrajové části. Na odstranění závad kolem elektrorozvodny by se mohlo začít pracovat už ve středu, voda ale musí nejprve opadnout. 

Ostravská katastrofa

Dnes odpoledne se výrazně zhoršila situace také v Ostravě. Hasiči aktuálně evakuují městskou část Přívoz, domovy již opustilo 452 osob. Proces zabere ještě dalších čtyři až pět hodin

Vystěhovat se bude muset celý domov Iris v Mariánských horách nebo Slunovrat. Ubytovací kapacity město prozatím podle primátora Jana Dohnala (ODS) má. Další volná lůžka nabídl i Havířov. 

Přívoz a Nová Ves jsou pod vodou

Nejzávažnější situace je podle primátora v průrvách na hrázi. „Protipovodňová hráze na soutoku to nezvládla, doslova se napouští se celá pravá strany vedle řeky Odry,” uvedl Dohnal.

V zatopené Nové Vsi se hladina kontinuálně drží ve výšce čtyř metrů. Křižovatka u vodárny je průjezdná. Ochranná hráz nepomohla, voda přitekla z druhé strany. 

Zatopený je celý Přívoz a celé hlavní nádraží. Napouští se koleje a chemické závody v Mariánských horách. Evakuace probíhaly od ranních hodin, výzvu ale řada lidí neuposlechla. Své příbytky posléze museli opustit na lodičkách. 

Ucpat průrvu

„Ostravice nám klesla. Odra protéká přes koksovnu a vlévá se právě do Ostravice. Přívoz se tak přirozeně vypouští. Celkem muselo pryč asi 2500 lidí, stará se o ně centrum na Černé louce. Ubytovací kapacity poskytla například Ostravská univerzita ve svém City Campusu,” popsal Dohnal.

Přestože voda klesá, krajská metropole se skrz průrvu hrázi dále zatápí. „Intenzivně pracujeme na jejím ucpání. Z vrtulníku a jeřábz tam hážeme pytle,” popsal primátor současný postup. 

Dezinformace o pitné vodě

Dohnal Ostravy vyzval, aby zůstali doma: „Pokud můžete, zůstaňte doma a nejezděte do města. Doprava nám dnes zkolabovala, nejezdily páteřní tramvaje a lokální cesty byly zavřené.”

Většina města má proud, okraje si jedena až dva dny počkají. „Na sociálních sítích se dnes objevily dezinformace o kontaminové pitné vodě. Odstavili jsme zdroje a všechnu vodu nyní bereme od SmVaku. Zásoby přitékají z šance, Morávky a Kružberka. Kvalita se ale nezměnila, pouze dodavatel ano,” upozornil primátor. Šlo podle něj o poplašené lži.


 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Moravskoslezský kraj, Ostrava, Opava, Krnov, Bohumín, povodně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ostrava se napouští. Pod vodou je nádraží, hladina v Nové Vsi neklesla pod čtyři metry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.