Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Třetí povodňový stupeň platí na severní Moravě a ve Slezsku ještě na čtyřech místech. S problémy se potýká doprava

Třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, platí v Moravskoslezském kraji stále na čtyřech místech, tři jsou na řece Opavě a čtvrté na Odře v Bohumíně na Karvinsku. Na Odře v Ostravě je druhý stupeň a už jen na několika místech v kraji první stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z informací podniku Povodí Odry a Českého hydrometeorologického ústavu. Povodněmi zasažené oblasti v kraji dnes navštíví premiér Petr Fiala (ODS) s dalšími ministry.

Toky budou dále klesat

Třetí povodňový stupeň je stále v Opavě a v její místní části Držkovice a v Děhylově před soutokem řeky Opavy s Odrou. Poslední místo se třetím stupněm je v Bohumíně před polskými hranicemi.

Meteorologové uvedli, že hladiny vodních toků v regionu mají klesající tendenci nebo jsou mírně rozkolísané a během dne budou dál klesat. Podle předpovědi se dnes v kraji očekávají jen ojedinělé přeháňky.

Problémy na železnici

V kraji jsou stále problémy s dopravou. Vlaky nejezdí na většině tratí. Na neurčito je přerušený provoz i na hlavním železničním koridoru z Prahy či Brna v úseku od Hranic přes Ostravu do Bohumína. Voda zaplavila i dvě největší ostravská nádraží - ve Svinově a hlavní v Přívoze.

Vlaky nejezdí ani na tratích mezi Veřovicemi a Studénkou, Vratimovem a Frenštátem pod Radhoštěm, Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem, Suchdolem nad Odrou a Fulnekem, Suchdolem nad Odrou a Novým Jičínem, Valšovem a Rýmařovem, Opavou a Ostravou, Třemešnou a Osoblahou, Hradcem nad Moravicí a Opavou, Opavou a Hlučínem, Bohumínem a Petrovicemi u Karviné. Někde voda zaplavila koleje, ale například trať mezi Opavou a Hlučínem voda podemlela, a kdy se tam podaří provoz obnovit, není jasné.

Dálnice a MHD

Uzavřeny jsou stále i některé důležité silnice. Na dálnici D1 ve směru na Ostravu je uzavřený úsek mezi Bělotínem a Mankovicemi. Od 354. kilometru, tedy křížení s Rudnou ulicí (silnice I/11) na začátku Ostravy ve Svinově, je D1 stále v obou směrech uzavřená až do Bohumína.

Hlučínská ulice, čili silnice I/56, na níž je i most přes řeku Odru, je uzavřená mezi ostravskými částmi Přívoz a Petřkovice v obou směrech. Silnice spojuje Ostravu s Hlučínem. V Ostravě je v obou směrech uzavřena i frekventovaná Mariánskohorská ulice mezi křižovatkou u vodárny v Nové Vsi a Přívozem. Ze silnic první třídy je v kraji uzavřena ještě na Bruntálsku silnice I/45 mezi Novými Heřminovy a Krnovem.

Problémy má i městská doprava. V Ostravě řada linek jezdí s omezením, v některých úsecích například tramvaje nahradily autobusy.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Moravskoslezský kraj, povodně, řeky, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí povodňový stupeň platí na severní Moravě a ve Slezsku ještě na čtyřech místech. S problémy se potýká doprava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.