Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Ostrava: zavřeno, zrušeno, přeloženo. Částečně zaplavené město mění program

V bývalém kině Vesmír v centru Ostravy měli milovníci hudby zažít v úterý 17. září mimořádný večer. Měl zde vystoupit špičkový český houslista Jan Mráček a hrát skladby českých mistrů – Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů. Z pochopitelných důvodů zůstane Vesmír v úterý zavřený.

Ani Mráček, ani Ondráš

Koncert měl být součástí Svatováclavského hudebního festivalu, největšího mezinárodního festivalu duchovní a tzv. staré hudby v republice, který je v Moravskoslezském kraji plánován mezi. 4. a 28. zářím.

Zrušen je zatím koncert Jana Mráčka a také koncert souboru Ondráš, který se měl uskutečnit ve středu 18. září v ostravském Divadle Jiřího Myrona. „U obou koncertů jednáme o novém termínu. Zakoupené vstupenky zatím tedy není nutné vracet, vyčkejte prosím na další informace. Aktuální vstupenky zůstávají v platnosti. Vstupné vrátíme všem, kteří o to mají zájem,“ informují organizátoři festivalu. Zda se uskuteční dále plánované koncerty, zatím není jasné.

Odložení koncertů Svatováclavského hudebního festivalu je ovšem jen pomyslnou špičkou ledovce. Částečně zaplavená Ostrava musí měnit program. Rušení téměř všech představení od 17. do 22. září hlásí také Národní divadlo moravskoslezské. A zrušena je i plánovaná jízda historické tramvaje, která měla lákat Ostravany k návštěvě divadla.

Ani Bystrouška, ani tramvaj

„Rušíme nejenom představení Labutího jezera a muzikálu Oliver v úterý 17. září, ale také představení Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky ve středu 18. září a komedie Bez roucha 21. i 22. září. V neděli 22. září nepojede naše historická divadelní tramvaj,“ informuje mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Podle Swiderové nyní obchodní oddělení divadla kontaktuje e-mailem nebo telefonicky majitele e-vstupenek. Vstupenky osobně zakoupené lze vrátit v pokladně divadla nebo tam, kde si je diváci pořídili, a to až do konce září. Centrální pokladna Národního divadla moravskoslezského běžně funguje.

„Hledáme náhradní termíny pro muzikál a balet a logicky zájemcům nabídneme jiné termíny dalších zrušených inscenací. Včas budeme hlásit další změny a diváky s e-vstupenkami budeme sami kontaktovat,“ uvádí Swiderová.

Divadlo 12 i Goldoni ano

Národní divadlo moravskoslezské však má v plánu některá představení odehrát. „Hrát zatím chceme ve středu 18. září v komorním Divadle "12" muzikál Líp se loučí v neděli a pak ve čtvrtek 19. září v Divadle Antonína Dvořáka komedii Goldoni po ostravsku. Pokud ale majitelé vstupenek nemají možnost dojet, mohou nás kontaktovat a my jim nabídneme jiný termín,“ doplňuje Swiderová.

Pant? Rušíme!

Nebude se konat ani čtvrteční plánovaná beseda v oblíbeném Centru Pant s jednoznačným názvem: Kdo chce být dezinformován? Přednášet na aktuální téma zde měl profesor Jan Hábl, zakladatel Centra etiky a rozvoje charakteru. Pant v tuto chvíli ruší i další akce. Petr Pánek, zakladatel Pantu, nyní řeší jako obyvatel Polanky nad Odrou úplně jiné problémy.

Zoo: kupujte vstupenky

Uzavřeno zůstává i jedno z vůbec nejnavštěvovanějších míst Ostravy, zoologická zahrada. Řada míst v areálu byla zaplavená a kvůli silnému podmáčení půdy a následné vichřici popadaly desítky stromů.

„Prosíme o trpělivost. Všechna zvířata i lidé jsou naštěstí v pořádku,“ říká mluvčí zahrady Šárka Nováková. „Silné deště zaplavily některá místa v dolní části zoo – pod vodou byla přírodní expozice Mokřady, kde ale nejsou žádná chovaná zvířata, ta volně žijící si, doufáme, poradila sama. Nyní už voda postupně opadává. V chovatelském zázemí byli z některých venkovních voliér schytáni ptáci pohybující se hlavně po zemi. Jde především o bažanty, husy, kachny a podobně,“ pokračuje Nováková.

Noční vichřice ze soboty na neděli pak v podmáčené půdě vyvrátila mnoho stromů. Některé z nich zasáhly i stavby a hrazení kolem výběhů zvířat. Od sobotní noci a téměř celou neděli byl areál zoo bez elektrické energie. Nikdo naštěstí nebyl zraněn. A to ani lidé, ani zvířata.

„S ohledem na bezpečnost areálu zůstává zoo dál uzavřena ještě v následujících dnech, abychom stihli všechno uklidit a zajistit,“ informuje Nováková.

 Pokud vše dobře půjde, nejpozději v pátek 20. září by chtěli pracovníci zoo otevřít areál návštěvníkům. Aktuální informace zveřejní na svých webových stránkách a facebookovém profilu.

 „Lidé nám vyjadřují podporu a nabízejí svou pomoc. Moc si nabídky všech vážíme a děkujeme, ale v tuto chvíli potřebujeme především velkou techniku a čas. Nejvíce nám lidé pomohou tím, že do zoo přijdou, až to bude možné. Koupě vstupenky nám pomůže ze všeho nejvíce,“ vysvětluje ředitel Zoo Ostrava Jiří Novák.

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Dvořák, se svolením Pantu a Národního divadla moravskoslezského

Štítky Ostrava, kultura, koncert, divadlo, umění, Zoo Ostrava, povodně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrava: zavřeno, zrušeno, přeloženo. Částečně zaplavené město mění program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.