Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Opava se dočkala pomoci. Vojáci budou s odklízením následků povodní pomáhat až do konce října

Vojáci v Opavě odstraňují škody v místních školkách, v Olomouci je připraveno 70 ženistů s bagry a nákladními auty. Armáda o tom dnes informovala na sociální síti X. Vláda v pondělí na mimořádné schůzi schválila nasazení až 2000 vojáků a techniky k likvidaci následků povodní. Vojáci se zapojovali do pomoci už o víkendu, armádní vrtulníky se podílely na evakuaci lidí z nejhůře zasažených oblastí či na zásobování.

Vojáci mohou být nasazeni na územích ČR zasažených povodněmi ode dneška do konce října. Budou například stavět náhradní přemostění na místě mostů, které povodně poškodily nebo zničily, uvedlo v pondělí ministerstvo obrany v tiskové zprávě. Pomáhat mají především vojáci 15. ženijního pluku z Bechyně s těžkou technikou.

„Ode dneška můžeme nařízením vlády nasadit až 2000 vojáků. První z nich už v Opavě odstraňují škody v místních školkách, olomoučtí zase pomáhají Člověku v tísni uskladnit desítky palet. Pomůžou i s následnou distribucí do zasažených vesnic," uvedla armáda.

Jako podpora integrovaného záchranného systému se zatím od začátku povodní zapojilo sedm armádních vrtulníků, osmý se má podle pondělního vyjádření ministryně obrany Jany Černochové (ODS) zapojit dnes.

„Naše vrtulníky dál jistí práci integrovaného záchranného systému ze vzduchu, operační centrum v Praze zajišťuje spolupráci s integrovaným záchranným systémem. V terénu máme nasazeny i naše psychology," dodala armáda.

S udržováním přehledu nad situací podle armády ode dneška pomáhá také americký letoun MQ-9 Reaper, který je v ČR v rámci mezinárodního vojenského cvičení Ample Strike.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Armády ČR

Štítky Opava, Armáda ČR, vojáci, pomoc, škody, záplavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opava se dočkala pomoci. Vojáci budou s odklízením následků povodní pomáhat až do konce října  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.