Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Čerpání vody, odklízení nánosů a shánění pomoci. S likvidací škod na severní Moravě hojně pomáhá armáda

Průtoky řek v celém Moravskoslezském kraji klesají, toky se rychle vracejí do svých koryt. Třetí povodňový stupeň ohrožení stále zůstává na řece Opavě v opavské části Držkovice a v Děhylově. Na 8 místech v regionu je nejnižší stupeň. S výjimkou Slezské Harty a Kružberka se podle hejtmana Josefa Bělici (ANO) žádná manipulace s přehradami neplánuje.

Upouštění přehrad

Tato kaskáda se bude od pátku upouštět tak, aby řeky zůstaly v korytech. Nebezpečí nehrozí ani přilehlým chatovým oblastem přímo pod Slezskou Hartou. „Celý proces bude bezpečný a přísně kontrolovaný, k mírnému zvýšení hladin ale samozřejmě dojít může. Vždycky ale zůstanou v korytech," uvedl hejtman. Situaci bude monitorovat Povodí Odry. 

Bělica varoval před povodňovou turistikou, která se v kraji začala rozmáhat. „Rozumím tomu, ale prosím, buďte opatrní a respektujte nařízení integrovaných složek. Žádná fotka nestojí za lidský život," řekl Bělica. 

Humanitární a finanční pomoc pro region

Starosta Chebu Jan Vrba (ANO) nabídl, že z městského rozpočtu vyčlení tři miliony korun na pomoc malým obcím, které náklady na odklízení a nápravu škod nemají samy šanci uhradit. 

Do Opavy dnes zamíří sto vojáků, kteří pomůžou se likvidací následků velké vody. Hejtman armádu požádal také o pomoc pro obec Albrechtice, kde je akutně potřeba postavit tři nové mosty. Detaily spolupráce by měly být brzy doladěny. Do potřebných prací po celém regionu se podle Bělici zapojí také dvacet vězňů.

Nutná je také distribuce vody. Osmikubíkové cisterny s vodou jsou v Krnově, Karlovicích, Vrbnu pod Pradědem a Městě Albrechtice, další je na cestě do Bílovce. Hasiči také do obcí dodávají balenou vodu a základní potraviny.

„Po kraji bylo doposud rozvezeno 7 kamionů materiálu z potravinové banky, děkujeme také za dary společnostem Hruška a Kaufland. Trvanlivé potraviny, základní hygienické potřeby nebo třeba uklízecí prostředky mohou nosit i občané. Ode dneška je v provozu sběrné místo zřízené hejtmanstvím. Nachází se v Ostravě-Porubě ve Střední škole prof. Zdeňka Matějčka na ulici 17. listopadu," řekl hejtman.

Republikové odřady

Ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař oznámil, že speciální odřad pro záchranu životů z Karlových Varů již odjel. Specialisté pomáhali v Opavě, Přívoze i při evakuaci obou domovů pro seniory. 

Evakuace domova Iris byla zcela ukončena už v úterý, Slunovrat opustilo 38 lidí včera a asi 40 se jich do partnerských domovů přesune během dnešního dne. 

Na Bruntálsko, konkrétně do oblasti kolem Krnova, míří jihomoravský odřad, který se zaměří na čerpání vody. Odřad z Hradce Králové už nyní pomocí velkokapacitního čerpání pomáhá v Bohumíně.

Dobrovolnické týmy s Frýdecko-Místecka a Novojičínska, jichž se povodně tolik nedotkly, také přislíbily svou pomoc. 

Dopravní situace

Regionální dopravu nadále trápí několik komplikací. Nejintenzivněji se pracuje na úklidu četných nánosů. Petřkovický most přes Odru je neprůjezdný, ve směru na Chotěbuz a Rychvald se tvoří dlouhé kolony. 

Pro osobní auta se obousměrně otevřela silnice I/56 mezi Ostravou-Přívozem a Hlučínem. Otevřen je i dopravně důležitý most přes Odru.

Připojení k proudu a čerpání vody

Bez proudu je momentálně 38 tisíc domácností. Pracovníci ČEZu pracují na rozvodech vysokého i nízkého napětí v Krnově. 

„Dobré zprávy máme i z Bohumína. Technikům se podařilo zajistit zdroj z jiných rozvoden, město bychom proto mohli připojit podstatně dříve, než se původně čekalo. Ve Vrbně pod Pradědem budou technici potřebovat pomoc armády. Síť je tam tak poničená, že se na potřebná místa sami nemohou dostat. Jakmile zástupci ČEZu situaci s Armádou ČR proberou a dohodnou se na dalším postupu, o pomoc oficiálně požádám," vysvětlil hejtman.

Rozběhnutí provozu se řeší také v Třebovicích. Voda byla z elektrárny vyčerpána. Čerpání včera okolo 22 hodiny začalo také v obytné části sa severu Nové Vsi. Voda už nepřitéká, hladina klesla o osm centimetrů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Moravskoslezský kraj, povodně, pomoc, armáda, škody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čerpání vody, odklízení nánosů a shánění pomoci. S likvidací škod na severní Moravě hojně pomáhá armáda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.