Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

FOTO: Středa ve Svinově. Kontejnery a tuny odpadu v ulicích

Ostravská část Svinov schytala povodeň ze dvou stran. Z jedné stany přinášela zkázu jindy mírná říčka Porubka, která se v pátek proměnila v dravou řeku. Domy na opačném konci Svinova zatopila rozlévající se Odra.

Rozdělili jsme rajony

Nejhůře dopadly ve Svinově ulice Bratří Sedláčků, Axmanova, Hrabyňská nebo Hečkova. Tedy místa nejblíže Odře. „Zatopilo nás to z pátku na sobotu nad ránem. Voda šla rychle. Teď můžu všechno vyhodit. Zůstaly jen holé stěny,“ říká třiašedesátiletý zedník Jiří Blucha před vytopeným domem v ulici Hrabyňská. Přátelé a dobrovolníci zatím pomáhají třídit a vynášet už nepoužitelné vodou zničené věci z domu ven. Na ulicích všude stojí kontejnery, lidé je plní věcmi, které během povodně ztratily veškerou hodnotu.

„S kolegy z radnice jsme si rozdělili rajony, každý dohlíží na jinou část Svinova. Přistavujeme kontejnery, když se naplní odpadem, necháme je odvézt. Pomáháme si navzájem, jak můžeme,“ popisuje situaci přímo na jedné z nepostiženějších ulic radní Svinova Milan Lach (Ostravak). Sám bydlí na druhém konci Svinova, který poznamenala rozvodněná Porubka. „Tam už máme skoro uklizeno, v této nejhorší části budeme vyklízet a odvážet kontejnery nejméně do pátku,“ dodává Lach. 

Neprůjezdná zůstává ve Svinově ulice Nad Porubkou, kde je silně poškozený most. Lidé ve Svinově zatím podle Milana Lacha snášejí katastrofální situaci až překvapivě dobře. „Lidé se dali dohromady, někdy zaznívá i hodně černý humor,“ říká. 

Odstěhuji se

Práce v nejpostiženějším úseku Svinova má starosti zastupitel Martin Macháč (KDU-ČSL a nezávislí). Chodí ulicemi a jeho telefon zvoní takřka nepřetržitě. Někdo něco stále potřebuje. „Lidé vyhazují prakticky vše, co bylo zatopené. Nábytek, koberce, ledničky i pračky. Prostě všechno zatopené z domů. Domy, ty naštěstí zůstaly stát,“ mluví Macháč rychle, než mu zazvoní další telefon. Přijíždí pro něj auto, omlouvá se a odjíždí opět něco někam zařídit.

Zedník Jiří Blucha ukazuje interiér svého domu. Použitelná snad bude jen horní část kuchyňské linky. Ta jediná nebyla pod vodou. Jinak v domě panuje zmar. „Zažil jsem tady povodně už v roce 1997. To jsem byl ale ještě mladý a leccos jsem opravil. Dneska už na to nemám. Odstěhuji se k přítelkyni do Kopřivnice, tam je sucho,“ plánuje Blucha. Otázka, co bude s domem, kde žil od dětství a který zdědil po rodičích, zůstává otevřená. „Jestli barák nespadne přes zimu a já se dožiju, možná ho trochu spravím a pak prodám. Už tady být nechci,“ přemýšlí.

Jen pár stovek metrů od nejpostiženějších svinovských míst stojí nádraží Ostrava-Svinov. Vlaky zde stále nejezdí, podle posledních informací se možná rozjedou v pátek. Cestující převážejí autobusy k vlakům až do Hranic. Do haly je vstup zakázán. Nádraží obklopují hasičská auta a všude vrčí čerpadla. Podchody nádraží, které byly ještě nedávno plné vody, už obsadily uklízecí čety. 

Nová Ves severní a jižní

Na druhém břehu řeky Odry, v městské části Nová Ves, je ve středu situace o mnoho horší. Severní část Nové Vsi je ještě celá zatopená, střechy domů vyčnívající nad vodní hladinu je vidět z již průjezdné komunikace Mariánskohorská. Vjezdy do této části Nové Vsi hlídá policie, a kromě místních nikoho nepouští. Průchod pod ulicí 28. října, který spojuje pro pěší jižní a severní část obvodu, je zabarikádován pytli s pískem a neprůchozí. Štěrbinou v dřevěném bednění je vidět hladina vody. Jižní část, v oblasti kolem vyhlášené restaurace U Boříka, už je víceméně vyčištěná. Jen u některých domů ještě čerpadla přečerpávají vodu ze zatopených sklepů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, Svinov, povodně, škody, následky, úklid, reportáž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Středa ve Svinově. Kontejnery a tuny odpadu v ulicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.