Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Ministerstvo vnitra zorganizuje volby v pěti obcích postižených povodněmi

Ministerstvo vnitra zorganizuje v pátek a v sobotu volby v oblastech postižených záplavami celkem pěti obcím. Dvě desítky obcí zvládnou organizaci hlasování vlastními silami s komplikacemi, ale "více méně bez pomoci". Den před zahájením hlasování o novém složení krajských zastupitelstev a třetiny Senátu to po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu novinářům řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V Česku je zhruba 6250 obcí a kolem 14.000 okrsků. Ve středu Rakušan hovořil o 35 obcích, kde velká voda způsobí problémy s hlasováním.

"Zajistíme signál, elektrocentrály, zajistíme, aby volební místnosti byly obsluhovány. Jsme schopni zajistit lidi, kteří budou jezdit s urnami jako řidiči," uvedl dnes Rakušan k uvedeným pěti obcím, které nejsou samy schopné hlasování zařídit. Ve zrychleném řízení požádalo o doklady 109 lidí, kterým je úřady doručí do začátku hlasování. Hasiči rozeslali v oblastech záplav s pomocí operátorů 256 tisíc zpráv SMS souvisejících s organizací voleb, doplnil.

Ze 200 okrsků, o kterých hovořil Rakušan ve středu, bude podle něj do pátku 150 v podstatě bezproblémových. "U ostatních řešíme míru pomoci," uvedl. Kterých obcí se bude pomoc týkat nejintenzivněji, nechtěl ministr prozradit. Pomoci pojede vnitro například do Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku, potvrdil ministr slova tamní starostky. Počítá tam se stanem, zajištěním lidí do komise či signálu, vypočítal. Forma pomoci se v obcích bude lišit podle jejich potřeb.

Rakušan současně vyzval, aby občané žádali o mobilní hlasovací urnu, protože i v případě možnosti hlasovat touto formou čas pro vhození lístku vyprší v sobotu v 14:00.

Zrychlená výroba dokladů

Možnost požádat zrychleně o občanský průkaz měli do středečních 18:00 obyvatelé některých částí Moravskoslezského, Olomouckého a Jihočeského kraje. Byla otevřená na obecních úřadech Český Těšín, Krnov, Opava, Orlová, Ostrava, Olomouc, Jeseník, Litovel, Šumperk, České Budějovice, Tábor, Třeboň a Vodňany. Vyrobené občanské průkazy rozvezou do zmíněných obcí s rozšířenou působností.

Informace o možnostech hlasování mají lidé dostat od starostů, zprávami operátorů i dalšími cestami. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček zmínil i zapůjčení speciálních sirén.

Nejezdit pomáhat na vlastní pěst

Ministr na tiskové konferenci společně s šéfem hasičů vyzval dobrovolníky, aby nejezdili pomáhat do vytopených oblastí na vlastní pěst. Přihlásit se mohou do seznamů dobrovolníků Českého červeného kříže, Adry a Diakonie, ze kterých vybírají a přidělují dobrovolníky do postižených obcí krajské úřady.

Povodně v Česku ustupují, po dnešní 11. hodině byl některý z povodňových stupňů na zhruba 50 místech. V některých lokalitách jsou stále uzavřené silnice, problémy jsou i na železnici a desítky tisíc odběratelů jsou nadále bez dodávek elektřiny. V postižených místech lidé uklízejí škody, pomáhají jim mimo jiné hasiči, armáda, dobrovolníci i vězni. Povodně mají zatím pět obětí, další lidé jsou pohřešovaní.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volby, povodeň, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Jihočeský kraj, okres Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo vnitra zorganizuje volby v pěti obcích postižených povodněmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.