Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Pomoc oceníme, ale musíme o vás vědět, vzkazuje moravskoslezský hejtman dobrovolníkům

Povodí Odry dnes začne odpouštět vodu z přehradní kaskády Slezská Harta a Kružberk. Odtok bude podle moravskoslezského hejtmana Josefa Bělici (ANO) neškodný. Nádrže při vodních zadržovaly veškerou vodu, která do nich přitekla. Chránily tím Opavu i Ostravu. Momentálně jim zbývá rezerva o objemu 28 milionů metrů krychlových.

Kohoutková voda je bezpečná

Hejtman zdůraznil, že navzdory znečištění podzemních vod pod Novou Vsí, je voda v moravskoslezských vodovodech zcela bezpečná.

„Pitnou vodu momentálně nebereme z podzemních zásob, ale z přehrad. Voda z každého kohoutku v kraji je proto bezpečná. Lidé by ale neměli používat vodu z vlastních studní, alespoň než dojde ke kontrole zdroje,” vysvětlil Bělica

Trať z Prahy do Ostravy bude o víkendu průjezdná

Pracovníci Povodí Odry momentálně pracují na zprůtočnění Opavice a Opavy. V korytech probíhají uvolňovací práce, v Karlovicích na Bruntálsku se opravuje hráz. V průběhu pátečního odpoledne by měl být zprovozněn železniční koridor mezi Prahou a Ostravou.

Mimo provoz zůstane ostravské hlavní nádraží a stanice ve Svinově, cestující proto budou muset nastoupit ve Vítkovicích nebo Kunčicích. Do Polska se lidé dostanou přes Těšín, trať na Slovensko je také průjezdná.

Krajské silnice a mosty

Situace na dálnici D1 přetrvává, ne jejím zprovoznění se pracuje. Ratibořský most je otevřen pouze pro pěší, na mosty v Pekařské a Mostní mohou vozidla do 10 tun. Na Bruntálsku se stavbou provizorních mostů a přemostění v menších obcích pomáhá armáda. Stovka vojáků funguje i v Opavě.

Silnice mezi Bruntálem a Krnovem je utržená. Pro veřejnost je uzavřená, používat ji mohou pouze rezidenti a záchranné složky. Kyvadlový provoz řídí policie i semafory.

Pokusy o rabování 

Povodně a přívalové deště se v kraji dotkly celkem zhruba 100 tisíc lidí. Patnáct tisíc z nich se ocitlo v přímém ohrožení života. Evakuováno zůstává 443 lidí. V rizikových oblastech se také brzy začne očkovat proti hrozící žloutence.

V blízkosti Ostravice zemřel další člověk. Za jeho smrt ale nejspíš nemůžou povodně, řeka totiž tou dobou byla pod prvním povodňovým stupněm.

Policisté evidují sedmý případ rabování. Pachatele, který ze zatopeného obydlí v Krnově odcizil dvě elektrokola a jednu elektrokoloběžku, dopadli.

„Policisté důrazně střeží evakuované lokality. Používají také drony. Do zaplavených oblastí je zakázaný vstup, přesto se tam potulují skupinky lidí, kteří v místě nemají bydliště a policistům tvrdí, že jsou na procházce. Ve čtvrtek ve 22:37 se jedna taková objevila v Bohumíně, šlo o dvacet lidí,” řekl Bělica.

Úspěchy energetiků

Bez proudu je podle zástupců ČEZu aktuálně 15 000 odběratelů. Bohumín je napojený na  kabelovém vedení vysokého a nízkého napětí, Starý Bohumín ale na celkové připojení k síti ještě čeká.

Elektrická energie běží asi ve čtvrtině Krnova, přístup k ní má také městská nemocnice. Zbytek města by měl následovat ještě dnes. Opava si počká do příštího týdne. Do Krnova, Zátoru,a Brantice během dneška dorazí 140 vojáků, kteří budou pomáhat mimojiné také pracovníkům ČEZu. 

Dobrovolničení a povodňová turistika

Hasiči dosud letecky přepravili 60 tun potravin. Rozdáno bylo také všech 1400 vysoušečů. Hejtman prosí dobrovolníky, kteří plánují cestu do kraje, aby se zaregistrovali.

„Je důležité, aby vše bylo organizované a záchranné složky o vás věděly. Hasiči připomínají situaci po tornádu na jižní Moravě, kdy měli problém se dostat k zásahům kvůli zaparkovaným autům. Nejlepší způsob je kontaktovat Regionální dobrovolnické centrum Moravskoslezského kraje a vyplnit formulář. Díky tomu se rozloží síly podle největších potřeb a na základě požadavků obcí nebo organizací,” vysvětlil.

Zároveň varoval, aby si lidé odpustili povodňovou turistiku. Přestože není nezákonná, výrazně může integrovaným složkám zkomplikovat práci. 

Volby jsou zajištěny

Bělica uvedl, že krajské volby jsou všude nějakým způsobem zajištěny. Osobně to ověřoval u starostů povodněmi zasažených obcí. Pomáhat budou úředníci. „Odvolí každý, kdo bude chtít,” zdůraznil hejtman.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Moravskoslezský kraj, pomoc, dobrovolníci, povodně, armáda, policie, hasiči, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc oceníme, ale musíme o vás vědět, vzkazuje moravskoslezský hejtman dobrovolníkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.