Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Odval Lihovarská a pozemky ve Frýdku-Místku jsou k mání. Huť Liberty v insolvenci rozprodává majetek

Zkrachovalá huť Liberty Ostrava a její insolvenční správce zahájili transparentní prodej nepotřebného majetku. Ve výběrovém řízení prodávají odval Lihovarská ve Slezské Ostravě a stavební pozemky o rozloze přes 36 000 metrů čtverečních ve Frýdku-Místku. Zájemci musí účast ve výběrovém řízení potvrdit do 7. října, sdělil insolvenční správce huti Šimon Peták.

Odval Lihovarská je k mání

Halda, neboli odval Lihovarská se nachází několik stovek metrů od areálu huti a od roku 1958 se tam vyváží velkoobjemový odpad včetně vysokopecní strusky. Huť chtěla v červenci odval prodat za 120 milionů korun společnosti FDXX strategie z Mikulovic na Jesenicku. Objevilo se však několik zájemců, kteří za něj nabídli více. Na to upozornil i insolvenční správce, který firmě doporučil transparentní prodej například právě formou výběrového řízení. Firma poté návrh na prodej odvalu stáhla.

Podstatně vyšší cena

Na odvalu je souvislá vrstva strusky, jejíž množství se odhaduje téměř na devět milionů tun. Množství strusky stanovil geologický průzkum dělaný metodou vrtů, který minulý měsíc provedla společnost Talpa-RFP.

„Díky průzkumu nyní víme, co prodáváme. Předpokládáme, že v rámci transparentního procesu prodeje Odvalu Lihovarská získáme do majetkové podstavy výrazně vyšší částku než 120 milionů korun, za kterou ho plánovalo dříve prodat za značně pochybných okolností představenstvo Sanjeeva Gupty," uvedl Peták.

Třicet parcel v Lískovci

Pozemky ve Frýdku-Místku se nacházejí v jeho místní části Lískovec. Jedná se celkem o 30 parcel, které jsou podle územního plánu určeny zejména pro výstavbu rodinných domů a občanského vybavení.

Detailní informace k oběma nemovitostem jsou dostupné v insolvenčním rejstříku i na internetových stránkách Liberty Ostrava. „Při prodeji postupujeme maximálně transparentně s cílem získat do majetkové podstaty co nejvyšší možnou částku. Zájemci i veřejnost tak mají k dispozici veškeré a detailní informace k prodávaným položkám včetně návrhů smluvní dokumentace," uvedl insolvenční správce.

Průběh insolvenčního řízení

Liberty Ostrava je od června v úpadku. Většina jejích provozů stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část pracovníků je od té doby doma. Minulý měsíc podnik začal odstavovat koksovnu a rozdal výpovědi zhruba 1600 zaměstnancům. Do té doby měla firma zhruba 4000 pracovníků.

Na konci srpna prozatímní věřitelský výbor na návrh insolvenčního správce schválil pro provozy 15 a 16 smlouvy o tollingovém a úvěrovém financování. Tollingovým partnerem je společnost Vítkovice Machinery Trade (VMT) ze skupiny CE Industries Jaroslava Strnada.

Slezská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyráběla ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Ostrava, hutě, insolvence, Liberty Ostrava, Frýdek-Místek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odval Lihovarská a pozemky ve Frýdku-Místku jsou k mání. Huť Liberty v insolvenci rozprodává majetek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.