Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Domácnosti bez plynu a kamiony v myších dírách. Kraj zasáhne tam, kde bude třeba, slibuje hejtman

Všechny moravskoslezské vodní nádrže jsou v pořádku, zkontrolovali je odborní pracovníci Povodí Odry. Pro lidi, kteří by po záplavách měli problém ve svém obydlí přečkat zimu, bude připraveno náhradní ubytování. K dispozici budou i byty, které už nabídl například Havířov na Karvinsku.

Přehrady jsou bezpečné

Povodí Odry zkontrolovalo přehrady Kružberk a Slezská Harta. Vodní i suché nádrže jsou bezpečné a provozuschopné. Terén je ale stále nasycený, rozbředlý, v mnoha místech je špatně přístupný. Pracovníci se postupně snaží ve spolupráci se starosty zprůtočnit koryta řek a navrátit toky do jejich původní trasy, uvedl hejtman Josef Bělica (ANO). 

Dopravní omezení je třeba respektovat

Situace se postupně zlepšuje i na silnících. Průjezdná je komunikace mezi Ostravou a Olomoucí. Spojnice mezi Ostravou a Bohumínem je stále uzavřená, zprůjezdněná by mohla být do konce září. Zavřená je zatím také dálnice D1.

„Žádáme všechny řidiče, aby všechna dopravní omezení respektovali. Silnice může na první pohled působit průjezdně, ale může hrozit její zhroucení. Například Ostravě jsou velké potíže s kamiony, v takzvaných myších dírách, kam kamiony nesmí. Přesto se tam štosují, ucpou průjezd a vznikají dopravní zácpy,“ řekl hejtman.

Pomoc v zaplavených oblastech

Policie dále střeží evakuované lokality. Bělica znovu vyzval dobrovolníky, aby do postižených oblastí nevyjížděli na vlastní pěst. Hasičům nově pomáhají také kolegové ze Slovenska. 

„Přivezli velkokapacitní elektrocentrály a kontejner nouzového přežití do Karlovic. Zajistí se tak provoz místní mateřské školy, pekárny a dalších míst," doplnil hejtman.7

Proud a plyn některým stále schází

Bez proudu zůstává 8300 odběrných míst, někde chybí také přívod plynu. „Bohumín je zprovozněn, byť některá místa nouzovým řešením. Nicméně proud tam je. V Krnově bylo zprovozněno 11 trafostanic, dalších 11 je v plánu zprovoznit dnes. Situace ohledne plynovodu na Bruntálsku se urgentně řeší. Ale samozřejmě, blíží se nám zima, kdyby tam lidé měli zůstat bez dodávek plynu, tak by se mohlo jednat o velmi závažné situace. Jsme připraveni poskytnout náhradní ubytování na zimu lidem, kterým se nepodaří zprovoznit plynové připojení a nebudou si moci přes zimu topit. Těch náhradních řešení máme několik," vysvětlil hejtman.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Moravskoslezský kraj, záplavy, doprava, škody, energie, Povodí Odry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domácnosti bez plynu a kamiony v myších dírách. Kraj zasáhne tam, kde bude třeba, slibuje hejtman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.