Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Lidé ze zaplavených oblastí brání svůj majetek zuby nehty. Dochází k prvním potyčkám

Členové Moravskoslezského krizového štábu předpokládají, že stav nebezpečí potrvá celých třicet dní, které udává zákon. O jeho prodloužení se podle hejtmana Bělici (ANO) zatím nebavili. Pracovníci Povodí Odry zkontrolovali všechny krajské přehrady, jsou v pořádku a nemají závady.

Voda poklesla u zámku Brantice, intenzivní práce pokračují v Široké Nivě. K protržené hrázi v opavské části Palhanec hasiči naváží kamení, aby ji mohli vyspravit. Zaplavený úsek dálnice D1 k polským hranicím by se asi v pondělí mohl otevřít. Doprava bude omezená, svedena bude obousměrně do směru od Polska do ČR.

Tragické ráno

Na uzavřené silnici mezi Bruntálem a Opavou v neděli ráno zemřel osmadvacetiletý řidič. Zraněním po střetu s protijedoucím tahačem podlehl na místě. 

Nehoda se stala okolo 5:30 na silnici I/11 mezi Horním Benešovem a Horními Životicemi. „Řidič z dosud nezjištěných příčin v táhlé zatáčce přejel do protisměru, kde došlo k čelnímu střetu s tahačem s návěsem,” uvedla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková

Řidič kamionu podstoupil dechovou zkoušku na alkohol. Výsledek byl negativní. 

Situace v regionu

Bez energie zůstává 6850 odběrných míst. Práce na připojení se kvůli nečekaně nízkým teplotám zbrzdily třeba v Krnově. Musely se řešit také úniky plynu. 

Vojáci budou od neděle pomáhat také v Nových Heřminovech a v obci Holčovice na Bruntálsku. Krizové štáby v moravskoslezských obcích by mohli posílit hasiči. Pomohou třeba zjišťovat, kdo bude mít problém přečkat v zaplaveném obydlí zimu. 

V Nové Vsi se momentálně odčerpává laguna, některá místa už jsou přístupná a lidé začínají vyklízet. V Karlovicích pomůže tank. V sobotu ráno začali zdravotníci na Černé louce očkovat proti žloutence A. Vakcínu dostalo zhruba padesát lidí z části Přívoz. 

Potyčky u voleb a odhalený anonym

Krajské volby podle ředitele moravskoslezské policie Tomáše Kužela proběhly v rámci možností v klidu, až na drobné strkanice ve volebních místnostech. 

„Podařilo se nám také vystopovat pachatele, který poslal výhružný e-mail do jedné havířovské školy. Napsal, že v budově, ve které shodou okolností zasedala volební komise, je umístěna bomba. Vyšetřování probíhá,” vysvětlil Kužel. 

Místní brání svůj majetek zuby nehty

K potyčkám došlo také v zaplaveném Bohumíně. V okolí vyklízených domů se objevili dva muži, kteří v uzavřené oblasti neměli co dělat. „Zřejmě se chteli obohatit na majetku místních. Ti ovšem nezavolali policii, ale do pomyslné nápravy se pustili sami. Poprali se, byla tam nějaká zranění,” doplnil policejní ředitel.


 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Moravskoslezský kraj, povodně, záplavy, doprava, krimi, majetek, úklid, škody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé ze zaplavených oblastí brání svůj majetek zuby nehty. Dochází k prvním potyčkám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.