Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Ostravané se konečně dočkali tepla i teplé sprchy, na opravách v Třebovicích se pracuje. D1 je průjezdná

, aktualizováno před 53 minutami

V pondělí ráno byl obnoven provoz na zaplavené dálnici D1 na okraji Bohumína i dodávky tepla do celé Ostravy. Krajská metropole byla bez tepla i teplé vody několik dní. Na opravách elektrárny v Třebovicích se intenzivně pracuje. Z regionu odjíždějí speciální odřady hasičů, místo nich vypomohou další policisté.

Zprovoznění D1

Zaplavená dálnice D1 je ve směru na Polsko opět průjezdná. Provoz byl v pondělí krátce po osmé hodině obnoven na okraji Bohumína na Karvinsku. „Jezdí se tam obousměrně v levém jízdním pásu," řekl moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) po jednání Krizového štábu.

Dopravy na dálnici bude doprovázet řada omezení. V celé délce bude omezena rychlost, zhruba na dvou kilometrech se bude jezdit v režimu 1+1 s maximální rychlostí 60 kilometrů za hodinu.

Teplo a teplá voda pro Ostravu

Plnohodnotných dodávek tepla a teplé vody se konečně dočkali všichni Ostravané. Společnost Veolia Energie po povodních obnovila dodávky pro celé město, s jedinou výjimkou pro průmyslový areál v Martinově.

Krajská metropole byla bez tepla i teplé vody několik dní. Firma dodávky postupně obnovovala, ale provizorium je nyní u konce. Nicméně, zaměstnanci společnosti nadále pracují na opravách nutných pro opětovné spuštění elektrárny v Třebovicích. 

Po povodních je v Moravskoslezském kraji bez proudu stále více než 5000 odběrných míst, u plynu je jich 600. V regionu pomohou další policisté.

Čistírna odpadních vod V Přívozu

V Ostravě zatím stále nefunguje zaplavená ústřední čistírna odpadních vod v Přívozu. Její zprovoznění je podle hejtmana velmi složité a vyžádá si delší čas.

„Krizový štáb Moravskoslezského kraje proto vyzval Vládu ČR a Ústřední krizový štáb, aby se tyto orgány začaly zabývat škodami v souvislosti s nefunkčností ústřední čističky odpadních vod v Ostravě a řešily související možné dopady na životní prostředí,“ upřesnil Bělica.  

Speciální odřady odjíždějí

Region již také opustili hasiči z jihomoravského a plzeňského odřadu, kteří pomáhali především s čerpáním vody na Bruntálsku a v Bohumíně. 

„V Nové Vsi stále probíhá čerpání vody za pomoci vysokokapacitních čerpadel, ta minutově odčerpávají 250 tisíc litrů. V rámci psychosociální pomoci jsme také navštívili 3780 domácností," sdělila mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

Volební výhružky

Mladý muž poslal dvěma školám na Karvinsku výhružné e-maily, hrozí mu osm let vězení. Zprávy o uložení nástražného výbušného systému v pátek adresoval dvěma školám, v jejichž budovách byly volební místnosti. Pyrotechnici areály prohledali, nic nenašli, potvrdila policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Čtyřiadvacetiletému muži podle ní hrozí až osm let vězení. „Po vyhodnocení všech skutečností proběhla evakuace zhruba 900 osob ze čtyř budov škol, a to v Havířově, Petrovicích u Karviné a Orlové. Pyrotechnická prohlídka ve všech objektech vyloučila uložení nástražného výbušného systému. Kriminalisté vyhodnocovali všechny zjištěné a získané informace a zjistili možného podezřelého, který byl v sobotu zadržen," uvedla mluvčí.

Průběh voleb incident výrazně nenarušil.

Šarvátka v Pudlově

Obyvatelé zaplavených oblastí při odklízení následků velké vody často vynášejí nábytek, spotřebiče a další majetek před svá obydlí. Chtějí zablácené věci nechat vyschnout a následně je vyčistit, nebo je jen odklízejí z cesty k případnému odvozu.

„Toho ovšem využívají lidé, kteří do oblastí i přes platný zákaz hejtmana vjíždějí a hledají, co by si bez svolení majitelů mohli přivlastnit," popsala Jiroušková.

K obdobnému incidentu došlo v Bohumíně. „Po příjezdu na místo policisté zjistili, že zde měli dva muži přijet vozidlem do záplavami zasažené městské části Pudlov a vybírat některé z věcí, které vynesli majitelé před domy," řekla mluvčí. 

Jejich počínání si všimli místní. Dvojic nejprve upozornili, ta však nereagovala. Situace proto vyeskalovala ve fyzickou šarvátku, při které se jeden ze zúčastněných lehce zranil. Případ prověřují karvinští kriminalisté, kteří vyslýchají zúčastněné osoby a zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu nebezpečného vyhrožování. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením města Bohumín

Štítky Moravskoslezský kraj, Ostrava, Bohumín, Bruntál, opravy, škoda, doprava, dálnice, teplo, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostravané se konečně dočkali tepla i teplé sprchy, na opravách v Třebovicích se pracuje. D1 je průjezdná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.