Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Úřady práce vyplácejí desítky milionů jako pomoc při povodních. Polovina žádostí přichází ze severní Moravy

Pracovníci úřadů práce dosud vyplatili mimořádnou okamžitou pomoc po povodních ve výši 74,4 milionu korun. Více než polovina žádostí je z Moravskoslezského kraje, přes třetinu z Olomouckého, které záplavy postihly nejvíce. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Vláda se podle Jurečky bude zabývat další pomocí lidem po povodních, například s výdaji spojenými s demolicí domů či se zajištěním provizorního ubytování. Ideálně by chtěl mít vicepremiér jasno do konce týdne.

Úřady práce obdržely ke dnešku 2453 žádostí o tři typy mimořádné okamžité pomoci. Z důvodu mimořádně vážné události přijaly 2216 žádostí o pomoc, z toho 1508 jich dosud bylo schválených. Platby se podle úřadu pohybují od 3000 korun ve čtyřech procentech případů do maximální výše 72 900 korun, která se týkala 57 procent žádostí.

Mimořádná okamžitá pomoc má tři podtituly. Povodňová se týká lidí, kterým voda prošla bytem či domem, tam se úřady podle snaží podle Jurečky poskytovat peníze v maximální možné výši. Další tituly jsou určené pro osoby ve hmotné nouzi, kdy mají lidé nižší příjem a situace se jim zkomplikovala, a pak na další náklady souvisejícími s důsledky záplav.

O využití veřejně prospěšných prací při odstraňování následků povodní projevilo zájem 79 obcí, oznámilo ministerstvo. Mobilní týmy úřadu práce navštívily šest desítek nejpostiženějších lokalit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Moravskoslezský kraj, povodně, pomoc, peníze, úřad práce, podpora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřady práce vyplácejí desítky milionů jako pomoc při povodních. Polovina žádostí přichází ze severní Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.