Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Povodně na městském majetku Ostravy napáchaly škody za miliardu a půl. Nejprve se musí opravit čistička

Velká voda neušetřila ani městský majetek, odhadem způsobila škody za 1,5 miliardy korun. Jako první musí město opravit ústřední čistírnu odpadních vod v Přívoze. Momentálně totiž většina splašků z krajské metropole teče do řeky Odry.

Vlastní rezervy města

Škody na samotném majetku plně neuhradí pojišťovna, město bude muset sáhnout i do vlastních finančních rezerv, řekl novinářům v úterý dopoledne primátor Jan Dohnal (Spolu).

„Máme samozřejmě vlastní majetek města, který je buď města nebo městských obvodů, kde jsou zahrnuté škody jako cesty, mosty, ale i budovy škol. Pak máme majetek městských společností. Město Ostrava má majetek pojištěn a městské společnosti taky," uvedl Dohnal.

Pojištění nestačí, pomůže stát

Škody u městských společností se budou řešit v rámci jejich pojistek, proto by měly být stoprocentně pokryty. „U majetku města je ale situace jiná. To, co je pojištěno za městem, tak má pojistné plnění pro případ povodně v maximální možné výši, kterou šlo při sjednávání pojištění dosáhnout, a to je 250 milionů korun, což je samozřejmě částka, která tyto škody zdaleka nepokryje," řekl Dohnal.

První renovace město uhradí z vlastního rozpočtu. „Zjišťujeme, kde jsou ty škody největší a tady budeme chtít požádat o pomoc i stát, který chce alokovat na povodňové škody částku kolem 40 miliard korun," doplnil Dohnal.

Oprava čistírny odpadních vod bude nejdražší

Největší škody jsou podle primátora na vodohospodářské infrastruktuře. Velmi poškozená je Ústřední čistírna odpadních vod, která byla zatopena. Momentálně nefunguje vůbec. Její oprava bude nejdražší, odhady se pohybují kole více než 300 milionů korun. Krizový štáb Moravskoslezského kraje už vyzval vládu a ústřední krizový štáb, aby se situací zabývaly. Poškozená je ale i kanalizace, vodovody, cesty, mosty nebo sociální zařízení.

Škody se budou odstraňovat roky

Město je podle primátora schopno na obnovu majetku velmi rychle uvolnit stovky milionů korun. „Tak daleko ale ještě nejsme. Voda opadla poměrně nedávno, takže probíhá technický pasport těch škod. Jsou tam ale škody, které se budou odstraňovat roky," podotkl primátor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením spolčenosti OVAK

Štítky Moravskoslezský kraj, Ostrava, povodně, zastupitelstvo, primátor, oprava, voda, kanalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodně na městském majetku Ostravy napáchaly škody za miliardu a půl. Nejprve se musí opravit čistička  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.