Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

V Dolních Vítkovicích by mohlo vyrůst Národní hasičské muzeum. O stavbě rozhodne výsledek odborné studie

V ostravské oblasti Dolních Vítkovic by mohlo vzniknout Národní hasičské muzeum. Ostravští zastupitelé na svém středečním jednání schválili milionovou dotaci, která zaplatí odbornou studii. Ta určí, zda je možné plánovanou výstavbu převést do praxe.

Uzavření memoranda o spolupráci při vybudování muzea zastupitelstvo schválilo už v červnu. K memorandu se připojilo několik subjektů, včetně Moravskoslezského kraje. 

„Máme tady iniciativu Hasičského záchranného sboru, který by chtěl vybudovat Národní hasičské muzeum, protože takové v rámci České republiky neexistuje. Určitě kvituju snahu hasičů o výstavbu tohoto muzea v Ostravě, protože víme, že Ostrava těch státních příspěvkových organizací příliš nemá. Cokoliv, co se tady vybuduje a bude patřit do národní infrastruktury, tak je to dobře," uvedl primátor Jan Dohnal (Spolu).

Ve středu 25. září zastupitelé projektu poslali první milion. Dotace zaplatí vznik studií, které poslouží k realizaci projektová dokumentace. Pokud vše půjde podle plánu, podle primátora by se muzeum mohlo začít stavět už v roce 2027. 

„Jde o projekt, který považujeme za důležitý a přínosný. Hasičský záchranný sbor stojí na dlouhé tradici a historii hasičů, která je velmi inspirativní a neměla by zapadnout. Uděláme proto, co bude v našich silách, aby se hasičské muzeum v Ostravě povedlo zrealizovat,“ řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Zerzoň

Štítky Ostrava, hasiči, stavby, muzeum, Národní hasičské muzeum, dotace, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dolních Vítkovicích by mohlo vyrůst Národní hasičské muzeum. O stavbě rozhodne výsledek odborné studie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.