Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Jak řeší přemnožené holuby v Porubě? Ptáky převážejí do voliér, z hnízd berou mláďata a vajíčka

Holubi neodmyslitelně patří ke koloritu měst. Když se ale přemnoží, působí řadu problémů. Každá metropole se s touto situací vyrovnává po svém. Řada měst využívá například městské holubníky, Ostrava-Poruba už ale několik let volí metodu odchytu.

Ze společníka nevítaným škůdcem

Holubi v blízkosti lidských příbytků žijí od nepaměti. První divocí holubi se k lidem přidali už zhruba před 7000 lety. Sbírali zrní kolem vesnic zrní nebo hnízdili v budovách. Později byli vycvičení ptáci používáni k dopravování zpráv, jako takzvaní poštovní holubi, a to zejména v době druhé světové války. Na život s lidmi se adaptovali natolik, že mimo města přežívají jen těžko.

V posledních dekádách se z vítaného společníka stal spíše nevítaný škůdce. Někdo je krmí a nedá na ně dopustit, jiný se zase rozčiluje, že mu soustavně znečišťují balkon či parapet. 

Zničená auta i sochy

„Stejně jako v jiných městech i u nás holubi působí řadu škod. Problematický je především jejich trus, který dokáže rozleptat i kamenné sochy či lak auta. S holuby se potýkáme ve všech lokalitách, nejvíce jich ale bývá tam, kde mají ideální podmínky pro život. To znamená nejrůznější půdy, kde se mohou ukrýt, výčnělky na fasádě, kam se mohou posadit, a pak především místa, kde mají dostatek potravy,“ uvedl místostarosta Poruby Jan Dekický (ODS).

Netrávíme je plynem, ani nikde nenecháváme otrávené krmivo, ubezpečuje místostarosta

Městská část proto ptáky už několik let odchytává. „Ze všech možných způsobů jsme vybrali ten, který je vůči holubům nejhumánnější. Rozhodně je netrávíme plynem, jak je nám občas podsouváno, nikde ani nenecháváme otrávené krmivo, protože to by mohli sníst i jiní ptáci. Zvolili jsme manuální odchyt a sběr vajec. Je to sice poměrně pracné, ale vyplácí se to,“ řekl místostarosta.

Odchyt v praxi

Odchyt pro Porubu zajišťuje Základní organizace Českého svazu ochránců přírody z Havířova. „Samotný odchyt holubů provádíme od listopadu do března. V březnu už totiž holubi mají mladé, a když odchytneme rodiče a nedohledáme mláďata, ta pak i týden umírají hlady. Touto cestou rozhodně jít nechceme. Celoročně pak odebíráme z hnízd vajíčka a mladé holuby,“ popsal metody Ľubomír Kminiak z Českého svazu ochránců přírody.

Každý rok odchytnou stovky holubů a odeberou i stovky vajec. „Rekord, který už těžko překonáme, máme z půdy u fakultní nemocnice. Za jeden večer jsme tam chytili 164 holubů,“ sdělil Kminiak.

Voliéry a horské oblasti

Chycení ptáci se podle Kminiaka neusmrcují. Odváží se do voliér. Mladé holuby si berou lidé v horských oblastech a vypouštějí je do přírody.

„Slouží jako potrava pro dravce a ti, když mají dost potravy, v tomto případě holubů, neútočí na drůbež. Další dáváme přímo sokolníkům. Většinu ale necháváme na zimu, kdy jimi dokrmujeme sovy a káňata. Je třeba si uvědomit, že sova uloví denně až tři myši. Vzhledem k tomu, kolik škod dokáží hlodavci napáchat, je to významný prostředek v boji proti nim. Přes zimu mají dravci málo potravy a nemuseli by přežít, proto je dokrmujeme,“ vysvětlil Kminiak.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Ostravy-Poruby

Štítky Ostrava, Poruba, holubi, ptáci, odchyt, voliéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak řeší přemnožené holuby v Porubě? Ptáky převážejí do voliér, z hnízd berou mláďata a vajíčka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.