Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Nezatěžujte kanalizaci nevhodným odpadem, prosí Ostravany město i zástupci vodáren. Čistička nefunguje

Ústřední čistírna odpadních vod v Přívoze stále nefunguje. Zástupci města a Ostravských vodáren a kanalizací proto prosí obyvatele, aby nevyhazovali nevhodný odpad. Mezi nejčastější prohřešky patří vhazování vlhčených ubrousků, ruliček nebo dětských plen. Do kanalizace nepatří ani přepálené tuky.

Odpadní vody z většiny domácností a firem totiž momentálně tečou do řeky Odry. Částečné obnovení provozu čistírny přitom bude trvat několik měsíců, přiznali ve čtvrtek zástupci OVAK a města. Lidé by proto důsledně měli dodržovat Kanalizační řád a nevhazovat nebo nevylévat do kanalizace odpad, který tam nepatří.

Nejčastější chybou je vhazování velkých hygienických předmětů. Do kanalizace nepatří ani léky, chemikálie, komunální a stavební odpad nebo zbytky potravin. Problematické je také vylévání tuků, které se srážejí a vytváří ucpávky.

„Jedlé tuky mají vlastnost ztuhnout v kanalizacích do kompaktních celků. Problémy působí tuky vzniklé jako odpad při smažení, stejně jako oleje například z konzerv sardinek nebo oliv. Tuky současně mohou zanášet čerpadla a mechanickou technologii na čistírnách, a tak snižovat celkovou účinnost čištění odpadní vody. Je zásadní, aby v počátku obnovení procesu čištění odpadních vod nevznikaly další potíže a funkce čistírny byla obnovena co nejdříve," řekl vedoucí provozu kanalizační sítě Marcel Ulrich.

Povodně na městském majetku Ostravy napáchaly škody za miliardu a půl. Nejprve se musí opravit čistička

Velká voda neušetřila ani městský majetek, odhadem způsobila škody za 1,5 miliardy korun. Jako první musí město opravit ústřední čistírnu odpadních vod v Přívoze. Momentálně totiž většina splašků z krajské metropole teče do řeky Odry.

„Pokud nechceme zatěžovat životní prostředí a pouštět tyto věci do Odry, tak prostě je na to třeba dbát. Chci poprosit všechny, aby se chovali maximálně zodpovědně a do odpadu nedávali věci, které tam nepatří," prosí primátor Jan Dohnal (Spolu).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením OVAK a.s.

Štítky Ostrava, kanalizace, opad, čistírna, voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezatěžujte kanalizaci nevhodným odpadem, prosí Ostravany město i zástupci vodáren. Čistička nefunguje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.