Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Papuánští ptáci ze Zoo Ostrava dostali novou voliéru. Je o polovinu větší, nechybí ani deštný les

Voliéra Papua prošla výraznou rekonstrukcí, její rozloha byla rozšířena téměř o polovinu. Uvnitř je nově ztvárněn papuánský deštný les. Voliéra je pro návštěvníky průchozí, mohou zažít atmosféru deštného lesa a obdivovat pestré papuánské ptáky.

Voliéra Papua funguje od roku 2013. Po deseti letech provozu přišel čas na její rozšíření, úpravu vybavení i na nutné údržbové práce.

„Došlo k výraznému rozšíření voliéry, téměř o polovinu, a zásadně se změnilo i uspořádání a výtvarné ztvárnění. Nosné kovové sloupy byly zpodobněny do tvaru různých stromů. Předlohou byly tvůrcům skutečné papuánské stromy, takže návštěvníci při procházce voliérou mohou ještě více nasát atmosféru papuánského deštného lesa," popsal ředitel Zoo Ostrava Jiří Novák.

FOTO: Monika Vlčková

Prales doplňují také jeskynní malby. „Po generace si lidé na Papui zdobí stěny jeskynními malbami zvířat, ale také otisky svých rukou, které mají často rituální význam. Jeskynnímu umění původních obyvatel ostrova je proto věnován kousek prostoru v malé jeskynní části umělých skal," vysvětlila mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Průchozí voliéry jsou v zoologických zahradách velmi oblíbené. „Voliéra Papua je velmi autentická, mezi nově vytvořenými tropickými stromy si člověk může opravdu připadat jako někde tisíce kilometrů daleko v exotickém prostředí. K tomu vám nad hlavou přelétají hejna pestrých papoušků, na větvích posedávají a po zemi běhají další zástupci ptačí fauny," doplnila náměstkyně primátora Lucie Baránková Vilamová.

FOTO: Monika Vlčková

Rekonstrukce přišla na 8 milionů korun včetně DPH, zahrada ji uhradila z vlastních prostředků.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Zoo Ostrava, Monika Vlčková

Štítky Ostrava, zoo, zoologická zahrada, voliéra, ptáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Papuánští ptáci ze Zoo Ostrava dostali novou voliéru. Je o polovinu větší, nechybí ani deštný les  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.