Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Kopřivnice stále hledá název pro nové centrum. Rozhodnou o něm místní, po Zátopkovi se jmenovat nebude

Od otevření nového kopřivnického centra uběhl už téměř rok, stále mu však chybí oficiální název. S iniciativou na pojmenování přišli sami občané. Radnice nejprve v rámci ankety shromáždila jejich náměty, nyní přistupuje k finálnímu hlasování. Místní rozhodnou o tom, zda centrum i nadále zůstane bezejmenné, nebo se použije zvolený název.

Několik stovek návrhů

Do anketní výzvy dorazilo přes 300 návrhů, které projednala Komise rady města pro rozvoj veřejného prostranství. Komise. Na zasedání dorazilo také vedení města a historik Ondřej Šalek, popsala proces výběru Lucie Macháčková z kopřivnické radnice. 

Místní nejčastěji navrhovali propojit náměstí s osobností Emila Zátopka. Prostor totiž zdobí právě atletova socha. Emil Zátopek je nejznámějším kopřivnickým rodákem. Jeho význam pro město kromě sochy připomíná také muzejní expozice v Lašském muzeu, letní stadion, základní škola i místní atletický klub.

Kontroverzní Zátopek

„Emil Zátopek je ale zároveň jedinou osobností, vůči níž se někteří lidé v anketě vymezili a žádali, abychom po něm centrum nepojmenovávali. Poukazovali zejména na blízkost školy dr. Milady Horákové, jejíž trest Zátopek svým podpisem podpořil. Kurioznějším důvodem byla domněnka, že Emil Zátopek by po taktovém náměstí nikdy neběhal. Vzhledem k uvedené kontroverzi a s ohledem na to, že význam Emila Zátopka v Kopřivnici připomíná již řada jiných názvů, komise pojmenování po Zátopkovi nedoporučila,“ uvedla Macháčková.

Navázat na místní historii

Několik navrhovaných názvů se vztahovalo k pojmenování Nový kopec. Myšlenka navázat na místní historické pojmenování se komisi líbila, ale vzhledem k historickým nepřesnostem se její členové nakonec rozhodli pro název Nové náměstí. Označení náměstí odliší prostor od zbytku centrální zóny. Přídavek nové odkazuje na historické pojmenování Nový kopec a zároveň upozorňuje, že Kopřivnice má ještě jedno starší náměstí. 

Oficiální název Nové náměstí by se podle Macháčkové mohlo rychle vžít do povědomí místních i návštěvníků. „Není ničím kontroverzní, neupřednostňuje význam žádné osobnosti. Podobná neutrální pojmenování jsou běžná i v jiných městech, například v Olomouci,“ vysvětlila stanovisko komise tisková mluvčí.

Poslední slovo mají Kopřivničané

„Jelikož jsme do procesu pojmenování na počátku zapojili veřejnost, rádi bychom ji nechali rozhodnout o výsledném názvu. Spustíme finální hlasování, v němž budou lidé vybírat pouze ze dvou možností. Buď pojmenovat prostor Nové náměstí, nebo ho nepojmenovávat a nadále mu říkat centrum,“ uvedl starosta Adam Hanus (Krásná Kopřivnice) s tím, že hlasování bude probíhat elektronicky na webu města.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením města Kopřivnice

Štítky Novojičínsko, Kopřivnice, stavby, náměstí, rekonstrukce, název, hlasování, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kopřivnice stále hledá název pro nové centrum. Rozhodnou o něm místní, po Zátopkovi se jmenovat nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.