Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Ochrání před ničivými záplavami. Přehrada v Nových Heřminovech by se měla začít stavět v roce 2027

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný. Odborníci i politici se shodují na tom, že právě přehrada by území v povodí horní Odry ochránila před velkou vodou a ničivými záplavami, které přišly v roce 1997 nebo v září tohoto roku.

Stavět se začne za méně jak tři roky

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) by se zásadní vodní dílo mělo začít stavět v roce 2027. Možná i o rok dříve, pokud se přípravu podaří urychlit. Výrazně tak posílí protipovodňová ochrana Krnova, Opavy i dalších obcí na řece.

O stavbě přehrady se intenzivně hovoří od katastrofických povodní v roce 1997. Vláda jí dala zelenou už v roce 2008, momentálně má projekt nepravomocné územní rozhodnutí. Proti němu se podle ministra odvolaly organizace Děti Země a Hnutí Duha. Výborný je vyzval ke stažení odvolání.

Povodí Odry má monopol, a navíc nefunguje, argumentují aktivisté

Předseda Děti Země Miroslav Patrik čeká na to, až Výborný odvolá generálního ředitele Povodí Odry. Podle Patrika je jednoznačně odpovědný za to, že přehrada dosud nestojí. „Pokud stát chce jako ochranu před povodněmi postavit přehradu a za 20 let to nedokáže, je chyba v té instituci," řekl. Stažení odvolání Děti Země neplánují.

Ani koordinátor Hnutí Duha Ivo Dokoupil o stažení odvolání nepřemýšlí. „Bohužel se sešly dva nežádoucí fenomény. Nepříliš funkční státní správa a státní monopol na protipovodňovou ochranu. Povodí Odry má jako státní podnik absolutní monopol, ale přitom není schopno rychle a dostatečně chránit obce před povodněmi," uvedl.

Stát selhal

V roce 2027 měla být přehrada podle původního plánu už hotová. To, že dosud nestojí, je podle Výborného chyba státu. „Úřady měly rychleji rozhodovat, příprava měla být rychlejší. Stát selhal. Vytvořil prostředí, ve kterém se aktivisté a popřípadě i předchozí představitelé obce Nové Heřminovy mohli odvolávat, a stavbu tak oddalovat," vysvětlil ministr.

Osloví proto ministerstvo spravedlnosti. Zákony by se podle něj měly upravit tak, aby stát dokázal důležité stavby ve veřejném zájmu efektivněji prosadit.

Přehradní kaskáda jako ochrana před katastrofou

Podobný názor mají zástupci Povodí Odry. „Namísto využití období po povodních, která jsou jen obdobím před dalšími povodněmi, probíhají diskuse s různými zájmovými subjekty o prokazování efektivnosti technických řešení pro dosažení očekávaných snížení dopadů povodní, které ohrožené obyvatelstvo očekává. Letošní povodňové situace jsou toho názorným příkladem, především na horní Opavě. Efekty technických opatření prevence před povodněmi jsou naprosto zřejmé a jasně předvídatelné," uvedli na webu.

Beskydské nádrže v září ochránily desítky tisíc obyvatel od Frýdlantu přes Frýdek-Místek až po Ostravu. Snížily katastrofální povodňovou vlnu ve Frýdku-Místku i krajské metropoli. 

„Od roku 2023 máme územní rozhodnutí, které je napadeno účastníky řízení, což komplikuje jeho výstavbu. Pokud by dnes přehrada stála, Krnov i Opava by byly ochráněny, škody by nebyly takové, jaké jsou teď. Chci požádat všechny zúčastněné, udělejme vše pro to, aby stavba byla zahájena," doplnil Výborný. S tímto názorem souzní také moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO).

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto se svolením Povodí Odry

Štítky Moravskoslezský kraj, Nové Heřminovy, přehrada, záplavy, ochrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochrání před ničivými záplavami. Přehrada v Nových Heřminovech by se měla začít stavět v roce 2027  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.