Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Pracovníci Lesů ČR na Frýdecko-Místecku vypustili do přírody 26 tetřevů

Pracovníci Lesů ČR vypustili do přírody na Frýdecko-Místecku dalších 26 kriticky ohrožených tetřevů. Odchovali je ve speciální tetřevně v obci Krásná pod Lysou horou. Před časem je lesníci vypustili z aklimatizační horské voliéry do přírody. Cílem projektu je obnovit zdecimovanou tetřeví populaci v Beskydech. Novináře o tom informovala mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Odchovna tetřevů v Beskydech funguje od roku 2017. Od té doby se do přírody dostalo 109 odchovaných tetřevů. Tetřevna stála 18 milionů korun. Vznikla v nově postavené soustavě dřevostaveb. Patří k nim valašská roubená stavba coby provozní budova a vlastní dřevěná odchovna s venkovní kovovou voliérou. Do ní lesníci před lety umístili chovné hejno, dovezené z Polska.

"Vytváříme mláďatům co nejpřirozenější podmínky a veškerou péči o ně necháváme na samicích. Přechod do volné přírody pak zvládnou podstatně lépe," řekla Adéla Jonáková z Lesů ČR. Aktuálně zůstává ve speciálním objektu v Krásné pod Lysou horou chovné hejno, které se v posledních letech početně rozšířilo a geneticky obohatilo. Navrácení tetřeva považuje Jonáková za úspěšné. "Přibývá hlášení o pozorování tetřevů i nálezech jejich pobytových znaků, jako jsou otisky končetin, trus i hlasové projevy. Znamená to, že se tetřevi postupně zase stávají součástí beskydské přírody," řekla.

Tetřev hlušec patří mezi kriticky ohrožené živočišné druhy. Vyhledává zejména jehličnaté lesy, v nichž se živí například borůvčím nebo jeřabinami. V tuzemsku žije málo početná populace na Šumavě, a právě v Beskydech.

Kromě vypouštění ptáků také lesníci tlumí v tetřevím teritoriu tlak predátorů a přizpůsobují i hospodaření, třeba výsadbou jedle, listnáčů a bobulovitých keřů. Upravují také turistické značení, aby veřejnost tetřevy zbytečně nerušila. Podnik spolupracuje se Správou CHKO Beskydy i Klubem českých turistů.

V roce 2018 dokonce lesníci společně s CHKO Beskydy v části pohoří vyhlásili tetřeví oblast. Zahrnuje téměř 1000 hektarů pozemků od Malého polomu až po prales Mionší. Na tomto území je od 1. prosince do 15. června klidový režim. V tomto období se tam dělají jen nejnutnější práce.

Kriticky ohrožený tetřev je mohutný pták velikosti krocana. U samce převládá černá barva s hnědými křídly a s výraznými červenými zduřeninami nad očima. Samice jsou hnědavě zbarvené a výrazně menší - s váhou kolem 2,1 kilogramu. Samečci váží kolem 4,8 kilogramu. I přes svou velikost létají tetřevi poměrně dobře, a to i mezi stromy. Zdržují se v odlehlých místech a je těžké se k nim přiblížit nebo je vůbec spatřit. Při sebemenším náznaku nebezpečí odlétají, i v době tokání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky ČR, příroda, lesy, Lesy ČR, tetřev, Beskydy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pracovníci Lesů ČR na Frýdecko-Místecku vypustili do přírody 26 tetřevů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.