Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Dubina fungovala jako experiment. Sousedé mohli přijít k rekordně dlouhému stolu

Ulice Antonína Poledníka na ostravském sídlišti Dubina se v sobotním odpoledni stala sídlem experimentu. Vyrostl zde zhruba 200 metrů dlouhý stůl s bílými ubrusy a květinami. Lidé k němu mohli přijít se svými domácími kuchyňskými výtvory a navzájem si je nabízet. K mání tak byly nejrůznější bábovky, chlebíčky nebo saláty.

S konceptem dlouhých prostřených stolů přišel zakladatel spolku Piána na ulici Ondřej Kobza, který v minulosti uspořádal hostinu na pražském Karlově mostě nebo v centru Brna. Nyní, po dohodě s radnicí městského obvodu Ostrava-Jih, zkusil Kobza obdobnou akci uspořádat uprostřed největšího ostravského sídliště.

Prostě jsme to chtěli zkusit

„Je pravda, že spousta lidí nás od našeho záměru odrazovala, z prostřeného stolu na Dubině se tak pro nás stala výzva, čekáme, jak všechno dopadne,“ říkal Ondřej Kobza v sobotním odpoledni. Patronem netradiční hostiny byl místostarosta obvodu Ostrava-Jih Radim Ivan (ODS).  „Prostě jsme to chtěli zkusit. Zdejším velkým problémem je anonymita, lidé se neznají, okolní domy na Dubině stojí maximálně 50 let, místní mezi sebou nemají vazby. Chceme to změnit. Cílem je, že i betonové sídliště se může stát hezké,“ vysvětloval u dlouhého stolu Radim Ivan.

Muž s bábovkou

Reakce lidí byly různé. Organizátoři si vyslechli od ne zrovna střízlivých kolemjdoucích i vulgární nadávky, od dalších se jim dostalo chvály.

„V poledne jsem dal do trouby bábovku a pekl 40 minut. Teď ji tady všem nabízím,“ smál se Zdeněk Skalka,obyvatel obvodu a také vyučený kuchař. „Nápad se mi zdá úžasný. Jsem rád, že něco takového přišlo až k nám na Ostravu-Jih. Je potřeba, aby se lidé otevřeli a diskutovali po sousedsku,“ přál si kuchař Skalka.

Stoly, které vytvořily onoho dvěstěmetrového hada pro hodování, poskytl částečně městský obvod a částečně pořádající agentura. Během odpoledne a večera se ukázalo, že se dlouhé řady se do posledního úplně nezaplní. Mnoho volných lavic ještě zbývalo.

„Takové sídliště je prostě složité a dělat podobné věci vůbec poprvé může být během na dlouhou trať. Pro nás jde o experiment. Jestli se dnešek jen trochu vydaří, možná vyrazíme na další velká sídliště v Česku,“ přemýšlel Kobza.

Do roka znovu

U stolů se mezitím zastavovaly rodiny s dětmi, přišlo hodně seniorů, nechyběly ženy venčící psy. „Příště bychom taky něco přinesly, vypadá to tady hned lépe,“ rozhlížely se po proměněné ulici.

Během odpoledne a večera se lavice u nich postupně zaplňovaly. „Za mě to dopadlo perfektně. Lidé chodili, svěřovali se, že jsou spokojení. Do roka určitě chceme akci s dlouhým stolem opakovat a moc rádi bychom se stali inspirací i pro podobná místa,“ shrnul sobotní odpoledne a večer na Dubině místostarosta Ivan.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky stůl, experiment, Ondřej Kobza, sídliště, Česko, Ostrava-Jih, Dubina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Dubina fungovala jako experiment. Sousedé mohli přijít k rekordně dlouhému stolu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.