Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Ostrava bojuje s menstruační chudobou. Všechny základní školy nabídnou hygienické potřeby zdarma

Důstojná menstruace není v Čechách samozřejmostí. Přestože celková statistická data o menstruační chudobě v tuzemsku neexistují, podle organizace Člověk v Tísni ohrožuje například 38 tisíc dívek ve věku 12 až 18 let. Mnohé z nich kvůli nedostupným hygienickým potřebám během menstruace nechodí do školy.

Menstruační pomůcky zdarma na každé základní škole

Ostrava se jako první město v republice rozhodla problém menstruační chudoby na školách řešit systematicky. V pondělí to uvedl náměstek primátora Zbyněk Pražák (Spolu). Na toaletách všech 55 místních základních škol by se v příštím roce měly objevit zásobníky s menstruačními vložkami.

Město tak chce pomoci školačkám, které si kvůli nedostatku financí nemohou obstarat nezbytné menstruační pomůcky a mnohdy vynechávají i celý týden výuky.

Ohlasy jsou pozitivní

Menstruační pomůcky pro žákyně druhého stupně město nabídlo už na začátku letošního roku. Nabídku tehdy využilo 37 škol. Dívky si vložky mohly vyzvednout u pověřených zaměstnanců školy. Projekt sbírá pozitivní ohlasy, nyní postupuje do druhé fáze.

Od příštího roku by nezbytnými pomůckami mohly být zásobeny dívčí toalety na všech městských základních školách. Vložky budou umístěny ve volně přístupných zásobnících. Město v rozpočtu pro příští rok vyčlení na projekt milion korun.

Dodat jistotu a bezpečí

„Inspirací pro mne byly zkušenosti z některých západních zemí, z nichž vyplývá, že právě dívky ze základních škol, které jsou dosud vzhledem ke svému věku zcela nevýdělečně aktivní, tvoří skupinu nejvíce ohroženou menstruační chudobou," uvedl Pražák.

Těmto dívkám hygienické potřeby často poskytovaly učitelky, a to z vlastních zásob. „Prvořadým cílem tohoto projektu byla snaha dát dívkám co možná největší pocit jistoty a bezpečí, což má bezpochyby nezanedbatelný vliv na posílení jejich duševního zdraví," vysvětlil Pražák.

Snížená absence

Ředitelé škol potvrdili, že permanentní dostupnost hygienických potřeb se projevila i na nižší absenci dívek ve výuce. Některé žákyně učitelům samy přiznaly, že se omlouvaly z výuky právě kvůli strachu z nedostatku hygienických pomůcek při menstruaci.

„Ten projekt je skvělý. Pro nás má největší význam v několika rovinách. Jednou z nich je zlepšení hygienických podmínek," uvedla ředitelka Základní školy a mateřské školy Ostrava-Dubina Radka Palátová. Pomůcky se nově dostanou i k dívkám na prvním stupni, které je také mohou potřebovat. Absence vlivem projektu klesla, potvrdila ředitelka.

Situace ve světě

S menstruační chudobou jako první na světě zatočilo v roce 2022 Skotsko. Stát poskytuje menstruační potřeby zdarma všem, kdo je potřebují. Menstruační pomůcky poskytují tamní úřady, školy a univerzity. Ve Velké Británii funguje program, který hygienické pomůcky zajišťuje studujícím od 16 do 19 let. Bezplatně hygienické pomůcky studentkám nabízejí například i francouzské, novozélandské nebo některé americké školy.

V Česku tampony a vložky nadále zůstávají v nejvyšší daňové sazbě. Jednadvacetiprocentní sazba je jedna z nejvyšších v celé Evropské unii. Do stejné sazby spadají cigarety, alkohol, čepované pivo i noviny.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Česko, Ostrava, vzdělání, menstruace, menstruační chudoba, projekt, základní školy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrava bojuje s menstruační chudobou. Všechny základní školy nabídnou hygienické potřeby zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.