Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Bohumín stále bojuje s nelegálním odpadem. Do města ho před pěti lety navezli zločinci se sousedního Polska

Bohumín na Karvinsku už pátým rokem bojuje s nelegálním odpadem, který do města ze sousedního Polska navezla organizovaná zločinecká skupina. Na nelegální skládce je uskladněno několik set tun chemikálií a dalšího odpadu. Kauzu čerstvě rozvířila nedávná povodeň.

Povodně situaci zhoršily

Barely s hořlavými látkami totiž zaplavila voda. O případ se proto znovu začala zajímat Česká inspekce životního prostředí i Moravskoslezský kraj. Radnice doufá, že prodloužený stav nebezpečí by bylo možné využít k odstranění tohoto odpadu, řekla mluvčí radnice Jana Končítková. Stav nebezpečí je v části kraje včetně Bohumína prodloužený do 13. listopadu.

„Podle zjištění České inspekce životního prostředí povodeň sice nezhoršila stav odpadu natolik, že by akutně hrozilo nebezpečí úniku látek do okolí. Nicméně barely s chemikáliemi jsou uloženy na dřevěných paletách a po dlouhodobém kontaktu s vodou existuje riziko jejich postupného zborcení,“ popsal starosta Bohumína Petr Vícha (SOCDEM).

Až 300 tun nebezpečného odpadu

Kraj městu slíbil, že neprodleně požádá ministerstvo životního prostředí, aby situaci řešilo. Odpad se od roku 2019 nachází v jednom ze soukromých objektů nedaleko centra města.

„Prvotní odhady hovořily o 150 tunách, ty zpřesňující naznačily, že by mohlo jít až o 300 tun. Jeho přesnou evidenci znemožňuje špatný přístup do některých částí budovy, kam se kvůli naskladněným paletám prakticky nedá dostat," doplnila Končítková.

Druhý nelegální sklad byl v hale ve Starém Městě u Frýdku-Místku. Odsud se 650 tun nebezpečného odpadu podařilo odvézt. Sanace tehdy stála zhruba osm milionů korun. V Bohumíně ale odpad i nadále zůstává.

Občané Bohumína likvidaci platit nebudou

Radnice se k odstranění látek postavila hned v začátcích nekompromisně s tím, že občané Bohumína jejich likvidaci platit nebudou. Náklady by mohly dosáhnout až 10 milionů korun. Kauza se následně dostala přes moravskoslezské hejtmanství až na úroveň státu, který však s Polskem společnou diplomatickou řeč dosud nenašel.

Případem nelegálního uskladnění se zabýval speciální policejní tým, který spolupracoval i s polskými kolegy. Moravskoslezští policisté na začátku dubna 2019 zadrželi jednatřicetiletého muže z Opavska, který podle nich v regionu vytipovával vhodná místa. Organizátory trestné činnosti byli občané Polska, policisté tam zadrželi celkem 15 osob.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením města Bohumín

Štítky Karvinsko, Bohumín, povodně, odpad, nelegální odpad, skládka, krimi, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohumín stále bojuje s nelegálním odpadem. Do města ho před pěti lety navezli zločinci se sousedního Polska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.