Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

V Moravskoslezském kraji půjde k zemi 72 budov, rozhodli statici. Polovinu z nich tvoří rodinné domy

Morava a Slezsko se nadále vypořádávají s následky ničivých povodní, které region zasáhly v polovině září. Statici rozhodli, že k zemi půjde 72 moravskoslezských budov. Polovinu z nich přitom tvoří rodinné domy. V kraji zůstává téměř 400 vojáků. Bez elektřiny zůstává jen několik desítek míst.

Informace o chystaných demolicích potvrdil ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař po jednání krajského krizového štábu. K zemi půjde celkem 37 rodinných domů. Většina staveb určených k demolici je na horním toku řeky Opavy na Bruntálsku.

„Jde především o Zátor, Širokou Nivu, která například přišla o budovu kina, či Brantice. Ušetřeny ale nebyly ani Holčovice, Karlovice či některé části Vrbna pod Pradědem," vyjmenoval Kuchař. O šest budov přijde také ostravská Nová Ves. Dvacet budov už strhli přímo hasiči, protože ohrožovaly sousední objekty a hrozily zřícením.

Hejtman Josef Bělica (ANO) doplnil, že v kraji stále působí téměř 400 vojáků s 98 kusy techniky. Plyn nemá 121 přípojek v Holčovicích na Bruntálsku. Tamější dům pro seniory zásobuje cisterna. Dodávky by měly být obnoveny do konce měsíce.

Bez elektřiny zůstávají po záplavách už jen desítky odběrných míst, původně jich bylo 260 tisíc. „Kapacity dodávek elektřiny jsou dostatečné na to, aby lidé v případě potřeby mohli elektřinou topit," dodal Bělica. Energetici podle něj vyměnili už tři tisíce elektroměrů, na dalších pracují.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Moravskoslezský kraj, povodně, škody, demolice, stavby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Moravskoslezském kraji půjde k zemi 72 budov, rozhodli statici. Polovinu z nich tvoří rodinné domy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.