Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

ANKETA: Vláda schválila zálohování PET lahví a plechovek, Ostravě to má první rok přinést šedesát čtyři milionů

Vládním schvalováním prošla novela zákona o obalech, kterou předložilo ministerstvo životního prostředí. Zavádí povinné zálohování plastových lahví a plechovek, cenu ještě určí zákon, ale návrh počítá se čtyřmi korunami. Ostravě by to podle kalkulačky zveřejněné na webu ministerstva mělo první rok přinést do rozpočtu navíc čtyřiašedesát milionů korun.

Zálohované budou nově lahve od objemu 0,1 až 3 litry a plechovky do jednoho litru. Výjimka platí pro obaly na mléko a mléčné výrobky. Postup bude stejný jako aktuálně u skla, při nákupu si lidé připlatí a zálohu dostanou při vrácení. Cena bude stejná pro plast i plech, zatím se počítá se čtyřmi korunami.

„Při vracení nápojových obalů není nutné je nijak vymývat, důležité je, že se vrací včetně etikety, nezdeformované a nesešlápnuté, aby šlo naskenovat jejich unikátní EAN kód,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí ministerstva životní prostředí Veronika Krejčí. Celkem by systémem ročně mohlo projít až 2,5 miliardy kusů.

Povinnost plastové lahve a plechovky budou mít všechny prodejny nad padesát metrů čtverečních a benzinky.

„To znamená dohromady více než jedenáct tisíc povinných míst. Dobrovolně se mohou zapojit menší prodejny a obce, ale i například stánky, školy nebo jednorázové akce. Povinnost vybírat zálohované obaly budou mít i online prodejci,“ sdělila Krejčí.

Zavedení záloh už dříve podpořili radní hlavního města. Sedmina odpadu v Praze jsou plasty a kovy, nápojové PET lahve a plechovky tvoří největší objem odpadů na ulici a v přírodě. V centru města je to třináct procent z celkového obsahu směsných popelnic.

„Tyto materiály se neustále povalují po městských parcích, škarpách, ve veřejném prostoru. Je to také otázka cirkularity, abychom ze staré láhve udělali novou. Na to totiž potřebujeme výrazně méně energie, u petek je to dvacet procent, u plechovek dokonce jen pět procent energie,“ řekl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Aktuální příjem Ostravy od společnosti Ekokom za sběr a třídění odpadu je téměř padesát milionů. Podle kalkulačky spuštěné na webu ministerstva to po zavedení povinnosti bude šedesát čtyři milionů korun navíc za první rok. Započítané v tom je i zavedení recyklačního poplatku za reklamní letáky, které novela také zahrnuje.

Systém bude řídit jeden operátor, nastaví svozové trasy, dotřiďování a nechá upravit prostory obchodů. Podle Hladíka je samofinancovatelný, města nemusí nic přispívat. K dotřídění barevnosti použijí stávající zařízení. 

„Obce budou moci získat finanční prostředky přímo ze zálohového systému. Jednak díky manipulačním poplatkům za odběrná místa a také budou příjemci části peněz z nevyzvednutých záloh. V případě, že operátor nesplní cíle pro sběr zálohovaných obalů pro konkrétní rok, bude muset zaplatit pokutu ve výši dvě stě tisíc korun za každou tunu, která bude chybět do limitu,“ uvedla Krejčí.

Novelu musí ještě podepsat prezident Petr Pavel, systém by pak měli spustit v roce 2026.

ANKETA: Souhlasíte se zavedení záloh na PET lahve a plechovky?

Celkem hlasovalo1 čtenářů

Foto Pixabay.com

Štítky Ministerstvo životního prostředí, zálohování, PET lahve, plechovky, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vláda schválila zálohování PET lahví a plechovek, Ostravě to má první rok přinést šedesát čtyři milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.