Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Poruba má už rok své domovníky. Spravují domy, dělají menší opravy a budují vztahy s nájemníky

Už déle jak rok má Poruba své domovníky. Řeší opravy, sousedské spory a tlumočí požadavky nájemníků. Protože se jejich služby osvědčily, městský obvod by je chtěl využívat i v následujících letech. Projekt je na tři roky financován z evropských peněz, město dostalo dotaci ve výši 15 milionů korun. Chtělo by ale pokračovat i po vyčerpání peněz v roce 2026.

O domovnících obvod uvažoval řadu let. Intenzivně především po odkoupení Oblouku. Kulturní památka s byty patří k nejznámějším stavbám ve stylu socialistického realismu, takzvané sorely.

Devět domovníků se od minulého října stará o osm různých lokalit s 820 byty. Šest je zaměstnáno na hlavní pracovní poměr, tři pracují na dohodu. Za rok na jejich platy obvod potřeboval zhruba 3,5 milionu korun.

Prostřednictvím domovníků jsme chtěli efektivněji spravovat majetek. Hledali jsme inspiraci jinde a postupně jsme získávali jasnou představu o tom, jak by jejich práce měla vypadat. Potom jsme objevili dotační výzvu, která přesně naplňovala to, co jsme chtěli. Tedy nejenom, aby nám domovník pomáhal se správou domu a dělal menší opravy, ale také aby fungoval jako prostředník mezi námi a nájemníky,“ uvedl místostarosta Jan Dekický (ODS), který má bytový fond na starost.

Domovníci působí jen v místech, kde má Poruba celé domy. Stali se jimi lidé, kteří v lokalitách bydlí a tamní nájemníci je znají. „Získali jsme díky nim dokonalý přehled o domech. Celou dobu jsme si mysleli, že o našich nájemnících víme vše, co vědět potřebujeme. Ale s příchodem domovníků se vzájemná komunikace prohloubila a dnes máme mnohem lepší přehled, co lidi trápí a co potřebují," popsala vedoucí odboru bytového hospodářství a údržby budov Petra Lehká.

Podle Lehké si za poslední rok nájemníci výrazně méně stěžují a obvod také ušetřil. Poruba proto chce v projektu pokračovat i po skončení dotace, hledá další případné možnosti jeho financování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Ostravy-Poruby

Štítky Ostrava, Poruba, správa, domovník, byt, dům, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poruba má už rok své domovníky. Spravují domy, dělají menší opravy a budují vztahy s nájemníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.