Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Poruba obstarala dalších dvacet nouzových tlačítek pro seniory. Speciální náramky zachraňují životy

Senior linka je speciální zařízení, které dokáže zachránit život. V Ostravě-Porubě těchto tísňových tlačítek přibývá, městský obvod jich má už přes 150. Nezřídka se stává, že senior doma upadne a nezvládne se sám postavit. Pokud má v bytě nainstalovanou senior linku, pomoci se vždy dovolá.

Senioři se díky lince cítí bezpečně. „Mám problém s nohama, špatně chodím a člověk nikdy neví, co se může stát. Navíc jsem doma sama a takto mám jistotu, že se dovolám pomoci, pokud bych ji potřebovala,“ řekla paní Františka, která zařízení využívá asi půl roku.

Nouzových tlačítek pro seniory je v Porubě momentálně 152, 20 z nich přibylo jen za letošní rok. Obvod jich nakoupil 79, dalších 73 patří ostravské městské policii. 

Senior linka se skládá z řídící jednotky a dvou tlačítek. Jedno je umístěno v blízkosti vstupních dveří, druhé senior nosí stále při sobě, ať už na ruce nebo na krku.

„Jsou určeny pro osaměle žijící seniory starší 65 let nebo osaměle žijící lidi se zdravotním handicapem. Zájemci o zařízení mohou podat žádost na sociálním odboru porubské radnice nebo na služebně městské policie,“ popsal místostarosta obvodu Zdeněk Rodek (ANO). Každý požadavek je posuzován individuálně. 

Nouzové linky instalují a zároveň spravují strážníci. Letos vyjížděla městská policie do Poruby k aktivované Senior lince dvaaosmdesátkrát. „Ve čtrnácti případech musela přivolat rychlou záchrannou pomoc. Loni za stejné období byla situace podobná. Strážníci také vyjížděli dvaaosmdesátkrát, sanitku volali ve dvaadvaceti případech," doplnil mluvčí ostravských strážníků Jindřich Machů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Ostravy

Štítky Ostrava, Poruba, zdraví, nouzové tlačítko, senior, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poruba obstarala dalších dvacet nouzových tlačítek pro seniory. Speciální náramky zachraňují životy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.