Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Sbírka po útulky postižené povodněmi vynesla přes pět milionů korun

Sbírka pro zvířecí útulky, které v září poškodily ničivé záplavy, vynesla na platformě Donio víc než 5,2 milionu korun. Během 14 dní se do ní zapojilo přes 8500 převážně individuálních dárců, sdělili zástupci spolku Běhejme a pomáhejme útulkům, který sbírku vyhlásil.

Nejvíce škod podle spolku napáchala povodeň v útulcích na Jesenicku, Ostravsku a Opavsku. Většinu zvířat se podařilo včas odvézt do bezpečí, velká voda ale zničila zásoby krmiva, kotce a další vybavení. Po povodních také začala v útulcích přibývat zvířata, jejichž majitelé přišli o domov a nemohou se o ně postarat, nebo zvířata, která domov před povodňovou vlnou opustila.

„Jakmile byly cesty průjezdné, rozvezli jsme na Jesenicku několik tun krmiva pro útulky, ale i pro zvířata z domácností, jejichž majitelé přišli o všechno. Určeno bylo jak pro psy nebo kočky, tak pro andulky, morčata a různá hospodářská zvířata. Jiný kamion s krmivem směřoval do Litovle, Opavy a Ostravy," uvedl předseda spolku Běhejme a pomáhejme útulkům Petr Sokolík.

Nyní spolek podle něj pracuje na rozdělení a distribuci další pomoci, která bude vedle doplnění krmiva určena zejména na náhradu zničených kotců, poškozených psích bud a na léčbu nalezených a poraněných zvířat.

Například útulku Kočky v nouzi Jesenicko, ve kterém obvykle nachází útočiště zhruba stovka koček, uplavaly při povodni termoboudy, venkovní voliéra a pelechy se škrabadly. Nenávratně zničeno bylo i další vybavení, veškeré krmivo a stelivo. „Celkové škody odhadujeme na 40 000 Kč, žádné ze zvířat ale neuhynulo ani nebylo zraněno," poznamenala zástupkyně útulku Martina Zlatá. Po povodních přijali osm nových svěřenců, z nichž jedna fenka již našla nový domov.

Útulek Pohádková zahrada se zvířaty v Pardubicích se stará o 300 zvířat, hlavně o kočky, psy, drůbež, holuby, bažanty, kozy, ovce, poníky, muflony, papoušky, želvy nebo agamy. „Nic podobného nepamatujeme. Přišli jsme o výběhy, voda zničila zásoby i jurtu, využívat nemůžeme ani sklad," shrnula zástupkyně útulku Romana Vojířová. Všechna zvířata se jim podařilo zachránit, ošetřili jen několik menších poranění. Po povodních mnoho opuštěných zvířat přijali, zejména koček.

Spolek Běhejme a pomáhejme útulkům rozdělil od roku 2014 více než 220 útulkům přes 20 milionů korun. Prostředky, které získá, pomáhají útulkům po živelných pohromách nebo při financování náročných operací. Spolek také podporuje kastrační program pro opuštěné kočky a kocoury, bojuje proti týrání zvířat či nelegálním množírnám.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Donia

Štítky Moravskoslezský kraj, zvířata, záplavy, útulky, pomoc, peníze, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírka po útulky postižené povodněmi vynesla přes pět milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.