Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

ANKETA: Tři ostravská vzkříšení. Úpadek i nový život městských dominant

Grossmannova vila, Ostravica-Textilia, Nové Lauby. Výrazné budovy v centru města Ostravy se vrací zpět k životu. Dlouhá desetiletí byly v zoufalém stavu, původní „staré“ Lauby zmizely zcela. Ostrava nyní návratem svých dávných ikon žije. Stávají se častými tématy diskuzí v kavárnách, hospodách i na sociálních sítích. V případě Grossmannovy vily stavbaři právě skončili, další dvě stavby jsou těsně před dokončením. Práce na všech třech objektech započaly v roce 2021.

Která ze staveb je podle vás nejzdařilejší?

Celkem hlasovalo55 čtenářů

Vítejte v Grossmannově vile

Vila někdejšího stavebního podnikatele Františka Grossmanna zažívá v těchto dnech svých pověstných patnáct minut slávy. Už od čtvrtku 4. dubna se mohou zájemci na nově vytvořených webových stránkách vily registrovat a zúčastnit se komentovaných prohlídek. Některé termíny jsou již beznadějně plné. Včetně těch v neděli 7. dubna, kdy zájemce bude vilou provádět sám ostravský primátor Jan Dohnal (ODS).

Město sehrálo při záchraně vily postavené v letech 1922 – 1924 zásadní roli. Poté, co se zchátralý objekt pokusilo několikrát neúspěšně prodat, rozhodlo o jeho renovaci. Ta začala v roce 2021 a rozhodně nešlo o lehký úkol. Vilu v době svého vzniku před sto lety dobový tisk označoval termíny jako pohádkový palác a toto pojmenování jenom naznačuje, jak byla rekonstrukce náročná. 

„Velmi komplikovaná byla výroba replik nedochovaných krbů pouze dle fotografií a opravdovým oříškem bylo zhotovení replik části původních obkladů, které se nedochovaly. Výroba replik obkladů a dlažeb vyžadovala mnohaměsíční přípravu, výrobu forem a nekonečné zkoušky výpalu různých typů glazur,“ popisuje jeden z mnoha obtížných postupů při komplexní rekonstrukci vily Jan Všetečka z firmy ARCHATT, která se specializuje na obnovu památek.

Stavebníky během prací neustále překvapovaly různé detaily, které František Grossmann před stoletím ve vile vymyslel. Jiří Urbánek, další z restaurátorů, jako jeden z příkladů Grossmannova smyslu pro detail uvádí, že v kotelně vily sloužící k vytápění objektu, v níž se pohyboval domovník v roli topiče s kolečky uhlí a lopatou, byly rohy stěn chráněny leštěnými dřevěnými rohy. „Pochopíme, kdyby byly kovové, nebo oplechované.  Ale pan stavitel si je nechal vyrobit dřevěné a na povrchu zcela leštěné,“ líčí Libor Urbánek detaily, kterým se obnovitelé vily museli věnovat.

Preciznost, nápaditost, um ani láska k umění však staviteli Grossmannovi dlouhé štěstí nepřinesly. Ve vile žili manželé Grossmannovi i se služebnictvem pouhých deset let, během kterých vypukla hospodářská krize. Grossmann se dostal do dluhů a spáchal, společně s manželkou, sebevraždu.

Vilu později užívali další soukromníci, od kterých ji vykoupil ostravský městský národní výbor v 60. letech. Vila sloužila jako školka a družina až do roku 2005, kdy byla definitivně uzavřena. Nyní se v ní kromě pravidelných prohlídek dle vzoru brněnské vily Tugendhat chystají nejrůznější kulturní programy. Podrobný program bude zveřejněn v následujících dnech.

Zachráněná Ostravica-Textilia

Když v roce 1930 otvírali obchodní dům Ostravica-Textilia, patřil k největším v Československu. A také nejhonosnějším. Svůj výjimečný statut si uchoval nejen po dobu trvání první republiky, ale svým způsobem i po celé komunistické období. Noblesní vnitřní uspořádání domu, včetně impozantního dřevěného točitého schodiště, nepřekryla ani šeď normalizace.

Tři dekády od roku 1990 Textilii nic dobrého nepřinesly. V roce 2000 se během neodborných oprav zhroutila střecha budovy, dům byl zavřený, padaly návrhy na jeho demolici a v okapech se uchytily náletové břízy. Za záchranu domu se postavila veřejnost, přišli noví majitelé, kteří Textilii v roce 2021 začali rekonstruovat. Původně měla mít Ostravica-Textilia modernější vzhled, který však mezi laiky i odborníky nebudil velké nadšení. Majitelé nakonec dali zelenou rekonstrukci v původní podobě a Ostravica-Textilia se nyní každým dnem proměňuje do podoby, za kterou sklízí jen chválu.

„Jsme ve finalizační fázi výstavby,“ říká o postupu stavebních prací vedoucí projektu Daniel Zeman.

Již brzy mají rekonstruované prostory domu sloužit především umění, ale také kavárenskému životu. Pod novou značkou Boutique Business Inkubátor Ostravica se počítá s restaurací a kavárnou s výhledem na náměstí, divadelním sálem i hudebním klubem. Kanceláře v rekonstruované Ostravici obsadí architekti, kreativci, divadelníci a další tvůrčí profese. Už během května mají v prostorách někdejšího obchodního domu probíhat akce pro veřejnost.

Nové Lauby, luxusní adresa

Zatímco Grossmannova vila i Ostravica-Textilia do dnešních dob v nějaké podobě přežily natolik, aby je bylo možné rekonstruovat, ze starých ostravských Laubů se nedochovalo k rekonstrukci nic. Soudruzi architektonicky cenné budovy s podloubími během 50. let zbourali. Na jejich místě nepostavili nic, a tak byl velký pozemek v sousedství Ostravského muzea celá desetiletí jen velkým nevzhledným parkovištěm. Zásadní změna přichází až s rokem 2021, kdy se někdejší parkoviště mění na velké staveniště. Na jeho místě vyrůstají Nové Lauby, bytový komplex s šesti desítkami bytů i nebytovými prostorami.

Nejdražší byty v novém objektu v samotném srdci města Ostravy cenově atakují třináctimilionovou hranici, kupci však jsou. Na konci měsíce března bylo prodáno v Nových Laubech 44 z 58 bytů. U většiny bytů byly dokončeny interiérové úpravy a probíhá jejich kolaudace.

Ikony a sebevědomí

„Pokud jde Grossmannovu vilu a Ostravici-Textilii, stanou se z nich ikony města, výkladní skříně, se kterými se bude moci Ostrava pyšnit a ze kterých bude čerpat sebevědomí,“ míní o dvou rekonstrukcích architekt Ondřej Vysloužil, ředitel Městského ateliéru prostorového plánování a architektury /MAPPA/.  Vysloužil rovněž oceňuje vznik Nových Laub. „Jde o kvalitní architekturu, která přivede do centra města nové obyvatele a hodnotně doplní Masarykovo náměstí a jeho okolí,“ konstatuje Vysloužil. Zvláště však rekonstrukce Ostravice-Textilie podle Vysloužila hraničí téměř se zázrakem. „Sám už jsem něčemu takovému ani nevěřil,“ přiznává architekt.

Tři ostravská vzkříšení

Středa, 3. dubna 2024, 08:21

Grossmannova vila
Grossmannova vila

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Vlček, Jan Král

Štítky vila, rekonstrukce, architekt, Ostrava, vzhled

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Tři ostravská vzkříšení. Úpadek i nový život městských dominant  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.