Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Stará ostravská sýpka se dočká záchrany

Město Ostrava zachrání památkově chráněnou historickou sýpku, jejíž nejstarší části pocházejí z počátku 17. století. „Sýpka aktuálně chátrá a dobou svého vzniku patří k nejstarším dochovaným stavbám ve městě,“ říká o budově v městském obvodě Svinov mluvčí města Gabriela Pokorná.

Na špatném stavu chátrající svinovské sýpky se podepsala i letošní zima, kdy se kvůli velkému množství sněhu propadla část střechy. Město se rozhodlo památku i s přilehlým objektem od současných majitelů vykoupit a bude hledat cestu, jak sýpku zachránit. S odkupem už souhlasili zastupitelé.

„Po nabytí nemovitosti předpokládáme vyhlášení architektonické soutěže na projekt rekonstrukce objektů, během níž bude také blíže upřesněno příští využití,“ uvádí primátor města Jan Dohnal (ODS). Obnovená památka může podle něj v budoucnu sloužit jako společensko-kulturní zařízení, které dosud Svinovu chybí. „Teď nám jde o to zachránit významný i cenný doklad předindustriální minulosti nejen Svinova v hodině dvanácté, neboť stav samotné sýpky je velmi neuspokojivý,“ konstatuje primátor.

Sýpka stojí v místech starého hospodářského dvora rodu Wilczků, kde byla původně situována svinovská tvrz. Zděná stavba obdélného půdorysu pochází pravděpodobně v nejstarší části z počátku 17. století, v první polovině 19. století byl k sýpce na východní straně přistavěn dvoupodlažní zděný empírový dům. Sýpka je zděnou dvoupodlažní stavbou ze smíšeného zdiva, krytou sedlovou střechou a vikýři.

Podle vedení města by na záchranu sýpky měla navazovat i úprava okolních prostranství, zejména prostor křižovatky ulic Polanecká, Nad Porubkou a Bílovecká. Nejrůznější kulturní aktivity by se tak mohly v budoucnu konat nejen v samotné sýpce, ale v jejím bezprostředním okolí. Znalec odhaduje cenu sýpky s přilehlou budovou a pozemky na 2,2, miliony korun. Částka, za kterou bude vše opraveno, cenu výkupní jistě převýší.

K dalším nejstarším stavbám v Ostravě patří Slezskoostravský hrad, budova staré radnice v Moravské Ostravě (dnešní Ostravské muzeum), Kostel sv. Václava, dochované části městského opevnění, zámečky v Porubě a Zábřehu nebo presbytář Kostela sv. Bartoloměje v Nové Vsi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Ostrava, Archiv města Ostravy

Štítky Ostrava, Svinov, Jan Dohnal, ODS, Ostravské muzeum, Slezskoostravský hrad, Moravská Ostrava, Poruba, Zábřeh, kostel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stará ostravská sýpka se dočká záchrany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.