Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Letní pobytové tábory v Moravskoslezském kraji budou letos dražší

Letní pobytové tábory v Moravskoslezském kraji budou letos opět o něco dražší. Pořadatelé ceny zvedli nejčastěji zhruba o deset procent. Zájem rodičů je ale i přesto dál velký. Některé tábory jsou už naplněné. Průměrná obsazenost se u oslovených organizací pohybuje okolo 60 až 80 procent.

Karvinské středisko volného času Juventus letos připravuje 14 pobytových táborů a 12 příměstských. Pobytové pořádají na své základně v Řece na Frýdecko-Místecku či v pronajatých prostorách. "Zájem je minimálně stejný jako v loňském roce. Některé výjezdové tábory jsme vyprodali ještě před tím, než jsme zveřejnili termín," řekl ČTK zástupce ředitele střediska Jan Firla. Dodal, že příměstské tábory mají naplněné na 80 procent, ty pobytové okolo 60 procent.

Ceny v jejich případě stouply o deset procent. Nejvíce zdražily tábory, kde si středisko pronajímá prostory pro ubytování a platí i za stravu. "Vyšší ceny na zájmu rodičů neubírají. Většinou chápou, že máme vyšší náklady," řekl Firla. Nejdražší tábor z jejich nabídky je sportovní kemp. V tomto případě je podle Firly dražší doprava, středisko platí za pronájem sportovišť, ubytování i stravné. Letos kemp stojí 5900 korun. V roce 2019 byl o 1500 korun levnější.

Nabídku táborů se Juventus snaží obměňovat tak, aby byla pestrá a oslovila i další zájemce. Letos se v seznamu táborů poprvé objevil jeden s divadelní tematikou. Na něm se děti budou věnovat hudbě, herectví a společně nacvičí inscenaci.

Ondřej Svaček ze spolku Akce pro školy, který tábory pořádá v areálu Spálovského mlýna na Novojičínsku, řekl, že letos organizují v Moravskoslezském kraji čtyři pobytové tábory a deset příměstských táborů v pěti městech. "Pobytové tábory jsou téměř vyprodané. Dva měsíce po zveřejnění termínů jsme měli obsazeno 80 procent kapacity. O příměstské tábory je zájem o něco nižší, ale nemám obavy, že by se nenaplnily," řekl. I v jejich případě šly ceny nahoru. "Ale jen v řádech stokorun, tedy v jednotkách procent," doplnil.

O deset procent pobytové tábory zdražilo letos i Ostravské občanské sdružení Samostatný kmenový a klubový svaz Dakota. Pořádá tři, dva v Tatrách, třetí v Hustopečích nad Bečvou. Patnáctidenní pobyt v Tatrách vyjde na 6400 korun, za tábor v Hustopečích nad Bečvou rodiče zaplatí 5500 korun.

"Zájem je vyšší než loni. Nyní máme obsazeno asi 60 procent kapacity. Loni touto dobou to bylo o 20 procent méně," řekl náčelník Dakoty Roman Walek. Podle něj se rodiče ve velkém vrací k takovému modelu trávení volného času dětí. "Je vidět, že chtějí, aby děti byly v přírodě. Snažíme se, aby děti byly na táborech bez telefonu. Asi 50 procent rodičů chce potomkům takovýto detox dopřát. Ostatní to ale vůbec neřeší," řekl. Dodal, že děti pak na táboře mobilní telefon mohou používat jen v době osobního volna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto borovice.cz

Štítky ČR, rekreace, tábory, děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní pobytové tábory v Moravskoslezském kraji budou letos dražší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.