Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Dva zájemci o ostravský mrakodrap. Musí respektovat architektku Jiřičnou

O jedenáct let nevyužívaný mrakodrap v centru Ostravy mají zájem dva kupci. Město Ostrava, vlastník mrakodrapu, již zahájilo jednání se zájemcem nabízejícím vyšší částku.

Nabídka 55 milionů

Společnost First Skyscraper nabídla městu za mrakodrap 55 milionů korun bez DPH, druhá ze společností, ANTRACIT Management CZ, 44,5 milionů korun bez DPH. „Rada města schválila návrh zahájení jednání o prodeji věcí s firmou First Skyscraper jako první v pořadí, a to v souladu s hodnocením nabídek provedeným Komisí pro hodnocení nabídek,“ informovala mluvčí města Gabriela Pokorná.

Zájemci o koupi mrakodrapu z 60.let minulého století se zavázali k respektování podmínek, které jsou s prodejem spojeny. Tou zásadní podmínkou je především dodržení návrhu na přestavbu mrakodrapu ze studia AI-DESIGN, který vznikl pod vedením architektů Evy Jiřičné a Petra Vágnera. Podle představ města i renomované architektky Evy Jiřičné má 68 metrů vysoký mrakodrap s 22 patry opět sloužit k bydlení. V domě má vzniknout 76 nových bytů od 1kk po nadstandartní byty mezonetového typu.

Rekonstrukce je přitom navrhována ve vysokém architektonickém standardu a objekt obsahuje služby a prostory specifického charakteru. Jedná se například o požadavek na zelenou fasádu objektu včetně centrálního zavlažování.

Město mělo zájemce o koupi již dříve, ten ovšem z prodeje vycouval, a proto se radní rozhodli jednu z výrazných městských dominant nabídnout k prodeji znovu. Upravili přitom některé záležitosti prodeje. Město již například nežádá zpětný odkup bytových jednotek a parkovacích stání.

Zbourat? Nikoliv!

Jako obytný sloužil mrakodrap na Ostrčilově ulici již po svém vzniku v roce 1968, ovšem jen několik let. Pro opakované technické problémy s provozem byly byty přestavěny na kanceláře, a i ty později museli jejich nájemci vyklidit. V minulosti často padaly návrhy na to, aby šel celý nevyužívaný mrakodrap k zemi.

Varianta na zbourání domu však nikdy neprošla, už kvůli její finanční a technické náročnosti. Což ocenila i architektka Eva Jiřičná. „Jsem nadšená, že město Ostrava studuje možnosti zachování staveb a období 60. až 70. let, a místo zbourání se snaží dát těmto objektům nový život. Je to nejen snaha o zachování historického období, ale i snaha o úspory investic spojených s demolicí a se snižováním produkce CO2. Většina těchto staveb má naději na nový život za současných požadavků a nárocích na bydlení,“ konstatovala architekta.

Nejbližší vývoj ohledně prodeje ostravského mrakodrapu nemá zatím jasné kontury. „O výsledcích jednání nelze dopředu spekulovat,“ říká na toto téma náměstkyně primátora Hana Tichánková (ANO 2011).

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AI-DESIGN, Lukáš Kaboň

Štítky mrakodrap, architekt, Eva Jiřičná, Ostrava, DPH, AI-DESIGN, Petr Vágner, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva zájemci o ostravský mrakodrap. Musí respektovat architektku Jiřičnou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.