Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Opavu navštíví princ Lorenz Belgický, vnuk posledního císaře Karla I. Rakouského

Opavu navštíví princ Lorenz Belgický, vnuk posledního císaře Karla I. Rakouského. Zúčastní se instalace relikvie svého dědečka v opavské konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie v Opavě. V rámci soukromého programu bude také u zahájení výstavy Habsburkové a zemské hlavní město Opava ve Slezském zemském muzeu. Novinářům to dnes řekl mluvčí města Roman Konečný. Císař Karel I. Opavu osobně navštívil v roce 1914, nyní po 110 letech přijede jeho vnuk.

"První květnový víkend do Opavy zavítá Jeho císařská a královská výsost princ Lorenz Belgický, arcivévoda rakouský d'Este. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie se zúčastní slavnostní instalace relikvie blahoslaveného Karla I. Rakouského, což byl jeho dědeček, a následně v rámci soukromého programu by měl navštívit zahájení výstavy ve Slezském zemském muzeu," uvedl.

Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) uvedl, že pro Opavu to bude mimořádný den. "Pro prince Lorenze se snažíme připravit takový program, aby od nás odjížděl s krásnými vzpomínkami. Je pro nás velkou ctí, že projevil zájem osobně se zúčastnit instalace relikvie posledního českého krále, blahoslaveného Karla I. Habsburského," řekl.

Devětašedesátiletý Princ Lorenz Belgický, celým jménem Lorenz Otto Carl Amadeus Thadeus Maria Pius Andreas Marcus d'Aviano, princ belgický, arcivévoda rakouský d´Este, od roku 1996 hlava rodu Rakouští-Este, držitel několika významných vyznamenání a řádů, je profesí bankéř. Členem belgické královské rodiny se stal díky sňatku s princeznou Astrid Belgickou v roce 1984. V roce 2000 Opavu navštívili král Albert II. a královna Paola, rodiče princezny Astrid a tchán a tchýně prince Lorenze.

Princ se 4. května zúčastní slavnostní instalace relikvie blahoslaveného Karla I. Habsburského. Při oslavách 800 let od udělení městských práv Opavě vytváří sochař Daniel Klose reliéfní plastiku Karla I., do níž bude schránka s jeho ostatky umístěna. Uložení relikvie bude předcházet mše, kterou bude sloužit biskup Martin David.

Karel I. část dětství strávil na Pražském hradě, studoval na pražské univerzitě, velel armádě na Těšínsku. Na trůn nastoupil po smrti Františka Josefa I. v listopadu 1916. "Během své dvouleté vlády se Karel I. snažil minimalizovat rozklad monarchie bez prolévání krve. Jeho humanitární činy mu vynesly pověst mírotvůrce a vládce s láskou ke svým poddaným. Usiloval o smír mezi různými národnostními skupinami v rámci monarchie a hledal kompromisní řešení jejich požadavků," uvedl Konečný. Po pádu monarchie se Karel I. stáhl do exilu, kde pokračoval v charitativních aktivitách. V roce 2004 jej blahořečil papež Jan Pavel II., je druhým českým panovníkem, kterému bylo uděleno blahoslavenství. První byl svatý Václav.

Nejde o první návštěvu zástupců významných šlechtických rodů v Opavě. V letech 2015 a 2017 do města zavítal lichtenštejnský kníže Hans Adam II., loni pak dorazili jeho příbuzní, princezna Nora, princ Alfréd, princ Wolfgang, princezna Gabriella a princezna Maria-Pia Kothbauer.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikipedia

Štítky ČR, Belgie, církve, historie, šlechta, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opavu navštíví princ Lorenz Belgický, vnuk posledního císaře Karla I. Rakouského  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.