Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku by mohla odstartovat ještě letos

Ještě letos by mohla začít proměna zchátralých koníren v karvinském parku Boženy Němcové. Před nedávnem o tom informovalo vedení města, které rekonstrukci plánuje už od roku 2022. Projektová dokumentace je podle něho připravena, schváleno je i stavební povolení.

„Měli jsme ambici získat dotační prostředky na to, abychom konírny opravili a přinesli sem život. Veškeré projektové dokumentace, veškerá povolení jsou hotová a máme i ústně schválenou dotaci. Momentálně čekáme na oficiální stanovisko a v případě, že dotace bude oficiálně potvrzena, budeme připravovat výběrové řízení na zhotovitele stavby,“ popsal primátor Karviné Jan Wolf (SOCDEM). Podle něho město žádá o dotaci ve výši zhruba 100 milionů korun z Fondu spravedlivé transformace. „Objekty jsou památkově chráněné a jejich rekonstrukce nebude jednoduchá. Uvidíme, jakou cenu ve finále přinese samotná soutěž, ale jsme za příslib dotace rádi, protože je to 82,5 procent z celkové ceny, která by pak měla být realizační,“ dodal primátor.

Objekt je starý přes 170 let a vznikl jako součást hospodářského dvora, který náležel k zámku Fryštát. Byli zde ustájeni koně významného rodu Larisch-Mönnichů. Později konírny sloužily hasičům jako garáže, po roce 1989 už jenom chátraly a čekaly na svou záchranu. Nyní z nich nejspíš vznikne kulturně komunitní centrum.

„Naše představa je, že by tady měla být činnost našich příspěvkových organizací jako jsou Městský dům kultury Karviná a Regionální knihovna Karviná. Počítáme také s tím, že by tady mohly být různé spolky, Permoník a akce Iniciativy Dokořán. V komplexu přibude i nová přístavba. Získali jsme inspiraci v zahraničí a v rámci této stavby se budeme snažit vybudovat i inhalatorium, takže to bude zase zpestření pro návštěvníky parku a bude to taková pěkná oddechová zóna,“ dodal primátor.

Podle něho se už teď počítá také s dalšími provozními náklady. „V současné době je vytvořena pracovní skupina na podrobné rozčlenění objektu, kdo bude jeho správcem, kdo se o něj bude starat, ze které kapitoly a odkud potřebné finance půjdou, ale až samotný provoz ukáže realitu,” uzavřel primátor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Karviná

Štítky dotace, primátor, Karviná, stáj, Jan Wolf, konírna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proměna zchátralých koníren v karvinském parku by mohla odstartovat ještě letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.