Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Okresní soud v Ostravě zrušil celkem 71 jednání, takřka všichni zaměstnanci budou stávkovat za vyšší mzdy

Do středeční stávky administrativních zaměstnanců v justiční sféře se na Okresním soudě v Ostravě zapojí 247 zaměstnanců z celkových 249. Soud v té souvislosti musel zrušit 71 jednání, tedy většinu z naplánovaných, řekl mluvčí soudu Dalibor Zecha.

Do stávky se zapojili téměř všichni administrativní pracovníci, lidé z personálního oddělení, soudní zapisovatelky či uklízečky, uvedl Zecha. Dodal, že z důvodu jednodenní protestní stávky zaměstnanců justice Okresní soudu v Ostravě odvolal 71 soudních jednání. „Jde o naprostou většinu jednání, která byla původně plánována," řekl.

Některá jednání se podle něj konat budou, účastníkům těchto soudních řízení bude umožněn vstup do budovy. Pro ostatní bude budova soudu uzavřena. „Do stávky se zapojí podle posledních informací 247 zaměstnanců Okresního soudu v Ostravě. S výjimkou dvou osob jde o všechny zaměstnance, kteří jinak měli v uvedený den do práce nastoupit," uvedl Zecha.

Stávka se netýká soudců, protože ti ze zákona ani nemohou stávkovat. „Vedení soudu a Soudcovská rada Okresního soudu v Ostravě se ale ztotožňují s platovými požadavky pracovníků justice, které považují za oprávněné. Stávku podporují," řekl.

Odborový svaz vyhlásil výstražnou stávku minulý týden po jednání s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), žádá navýšení platů o 15 procent a také diskusi o vytvoření nových platových tabulek pouze pro justici, které budou oddělené od tabulek ostatních státních zaměstnanců. Zapojení do stávky podle něj přislíbilo 90 procent z 9500 zaměstnanců soudů.

Předsedové soudů, které ČTK oslovila minulý týden, se shodují v tom, že požadavky pracovníků soudů na zvýšení platů chápou a podporují je. Podle místopředsedy Nejvyššího soudu Petra Šuka je stávka v novodobé historii české justice bezprecedentní. Dosud nebyla ani stávková pohotovost.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, soud, stávka, mzdy, justice, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okresní soud v Ostravě zrušil celkem 71 jednání, takřka všichni zaměstnanci budou stávkovat za vyšší mzdy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.