Počasí dnes23 °C, zítra33 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Ostravský obvod Jih nabízí mladým lidem startovací byty s levnějším nájmem. Páry ušetří až stovku za metr

Nejlidnatější ostravský obvod Jih nabídne mladým lidem startovací byty s levnějším nájemným. Pro tyto účely vyčlenil šest bytů a zájemci se o ně mohou začít hlásit od soboty 1. června. Program platí pro bezdětné dvojice do třiatřiceti let.

Podle mluvčí obvodu Bronislavy Rudinské Supíkové mladí lidé často čelí potížím při hledání vlastního bydlení. „Vyšší náklady na pronájem a počáteční investice do vlastního bytu jsou pro ně náročným úkolem. Program startovacích bytů je dostupný ve velkých českých městech a od 1. června přichází s konceptem žádaného startovacího bydlení pro mladé bezdětné dvojice i městský obvod Jih," uvedla mluvčí v tiskové zprávě. 

Pro bydlení mladých dvojic obvod vyčlenil šest malometrážních bytů 1+1 nebo garsoniér s plochou okolo 30 metrů čtverečních. Určeny jsou primárně bezdětným lidem žijícím v manželství nebo v registrovaném partnerství, jestliže alespoň jeden z manželů nebo registrovaných partnerů ještě nedosáhl věku 33 let. Nájem těchto bytů tedy není určen osobám, které pečují o nezletilé děti.

„Program startovacích bytů vychází ze skutečnosti, že bytová podpora pomáhá mladým lidem překlenout jedno z ekonomicky nejobtíženějších období na začátku profesní dráhy a je koncipován jako dočasný,“ vysvětlil místostarosta Martin Kret (ANO). 

Po nastěhování budou mladé dvojice hradit zvýhodněné nájemné 80 korun za metr čtvereční na měsíc. Běžné smluvní nájemné se v obecních bytech v obvodu pohybuje podle mluvčí od 140 do 180 korun za metr čtvereční. Po uplynutí podporované doby mohou v bytě zůstat vydlet, pronajímatel však upraví výši nájemného. 

„Výběrová řízení na pronájem startovacích bytů zahájíme 1. června. Nabídka volných startovacích bytů k pronájmu, fotogalerie a 3D prohlídky bytů budou zveřejněny na webu obvodu. Zájemci tam najdou také přihlášku do výběrového řízení a další potřebné informace," uvedl Kret. 

Mimo startovacích bytů obvod dlouhodobě nabízí i nízkonákladové bydlení pro seniory starší 65 let a také pro mladé rodiny, které pečují o nezletilé děti. Celkově má pro účely nízkonákladového bydlení vyčleněno 212 bytů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ostrava-Jih

Štítky Ostrava, Ostrava-Jih, bydlení, byty, mladí lidé, startovací byty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostravský obvod Jih nabízí mladým lidem startovací byty s levnějším nájmem. Páry ušetří až stovku za metr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.