Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Miliardy do Žofinky. Ostrava chystá novou čtvrť pro 12 tisíc lidí

V Ostravě má během následujících let vzniknout nová obytná čtvrť mezi Novou Karolinou a Dolní oblasti Vítkovice, v dnes nepřístupném brownfieldu Žofinka. Podle soukromých investorů může začít stavba v roce 2027 a do první tisícovky bytů se budou moci jejich noví obyvatelé nastěhovat již v roce 2030. Cena této první etapy je odhadována až na 4 miliardy korun.

Celkově projekt počítá s pěti až šesti tisíci byty, základní školou, minimálně dvěma mateřskými školami a službami. Město v nové čtvrti postaví tramvajovou trať a další infrastrukturu. Celý projekt má růst dvě, možná tři desítky let.

„Jedná se o území, které přímo navazuje na centrum Ostravy a má obrovský potenciál, aby na něm vyrostlo něco úžasného,“ říká o brownfieldu Žofinka ostravský primátor Jan Dohnal (ODS).

Urbanisticko-architektonická soutěž

Investoři ze společnosti Pod Žofinkou Hoding začnou nyní ve spolupráci s městem Ostrava hledat podobu nové čtvrti v urbanisticko-architektonické soutěži. Její výsledky budou známy na jaře příštího roku. Do přípravy soutěže se může zapojit i veřejnost.

Soutěžící mají v území Žofinky, v místě bývalé struskové haldy Žofinské huti, navrhovat urbanistickou strukturu nové zástavby včetně jejích objemů a charakteru. Stejně tak i dopravní řešení čtvrti a kostru jejích veřejných prostranství.

„Soutěž bude probíhat od konce června 2024 do dubna 2025. Porota architektonické soutěže vybere 5-7 účastníků na základě přihlášek s portfolii referenčních prací. Ti se pak zúčastní tří soutěžních workshopů, během kterých se porota, investoři, samospráva a další aktéři území zapojí do dialogu přímo se soutěžními týmy,“ vysvětluje postup Petr Návrat z plánovací kanceláře ONplan. O výběru soutěžních týmů a na závěr i vítězného návrhu rozhodne soutěžní porota, ve které budou jak zástupci zadavatele a samosprávy, tak i nezávislí odborníci z řad architektů, urbanistů a dalších odborníků.

Týden pro Žofinku

„Naším cílem jako vlastníka a investora je v co největší míře zapojit do přípravy soutěže i ostravskou veřejnost. V tomto týdnu budou mít lidé možnost prohlédnout si území a seznámit se s jeho historií,“ uvádí Tomáš Laštovka ze společnosti Pod Žofinkou Holding. První červnový týden tak dostal název Týden pro Žofinku.

Od úterý 4. června do pátku 21. června budou informační panely o projektu rozmístěny před nákupním centrem Nová Karolina. Společnost také chystá komentované procházky územím v úterý od 17. 30 hodin a ve čtvrtek od 16 hodin. Zájemci se musí registrovat na webových stránkách projektu. Na čtvrtek 6. června je také připravována debata o Žofince v sídle Městského ateliéru prostorové plánování (MAPPA) na Nádražní ulici v 18 hodin.

Lidé přijdou

Podle primátora Jana Dohnala investoři nemusí mít obavy, že čtvrť pro 12 tisíc lidí zůstane prázdná, byť Ostravu za poslední tři dekády opustilo na čtyřicet tisíc obyvatel. Primátor uvádí, že nyní se počet obyvatel města ustálil. „Devět z deseti lidí z Ostravy odešlo, protože nenašlo optimální bydlení,“ říká primátor. „Věřím, že lidé do nové čtvrti přijdou,“ dodává.

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, stavby, projekt, nová čtvrť, investoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sagi1984

Pokud ty byty nebudou stát od 5 do 10mil jako tomu je u jinych bytu co se po Ostrave stavi, tak ktera mlada rodina si to muze dovolit??

Úterý, 4. června 2024, 08:45Odpovědět

Miliardy do Žofinky. Ostrava chystá novou čtvrť pro 12 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.