Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Vítkovické slévárny doplatily 63 svým bývalým zaměstnancům odstupné

Ostravská společnost Vítkovické slévárny, která je od listopadu v úpadku, doplatila svým bývalým zaměstnancům odstupné, jež nebyla schopna vyplatit loni. Divize slévárny válců dál vyrábí, v podniku pracuje 180 lidí. Slévárny nyní čekají na vstup nového investora. Novinářům to dnes řekla mediální zástupkyně firmy Jana Dronská.

Odstupné firma doplácela 63 zaměstnancům, které na podzim propustila v souvislosti s ukončením ztrátové výroby divize slévárny odlitků. "Během uplynulých měsíců se podařilo stabilizovat zaměstnanost, udržet provoz a nyní také doplatit bývalým zaměstnancům odstupné. Věříme, že to přispěje ke zmírnění sociálního dopadu insolvence, do které se firma loni dostala, a k posílení povědomí o reorganizaci jako smysluplné cestě z krize," uvedl krizový manažer a jednatel Vítkovických sléváren Ladislav Musil.

Podnik propustil 82 lidí a převážnou část jejich nároků, konkrétně 5,3 milionu korun, jim v souladu se zákonem o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele vyplatil úřad práce. "Společnost Vítkovické slévárny bývalým zaměstnancům doplatila 1,6 milionu korun na základě souhlasu věřitelského výboru a insolvenčního správce. Úřad práce vyplacené nároky uplatnil jako pohledávky v insolvenčním řízení a reorganizační plán s tím počítá," uvedla Dronská.

Firma se podle ní nyní zaměřuje na udržení výroby odstředivě litých válců a splnění dalších podmínek reorganizace. Od podzimního ukončení výroby divize slévárny odlitků už nepropouštěla. "Společnost intenzivně pracuje na prodejích zbytného majetku a do závěrečné fáze pokročilo hledání investora pro fungující divizi slévárny válců, což je další součást reorganizačního plánu," uvedla Dronská.

Reorganizaci povolil firmě soud už loni v listopadu. Celkem 195 věřitelů přihlásilo pohledávky dohromady za více než 874 milionů korun. Většinu z nich insolvenční správce uznal. Společnost uvedla, že se dostala do dluhů v důsledku války na Ukrajině, ale i vlivem dramatického nárůstu cen energií a celkově nepříznivé situace ocelářského průmyslu v Evropě.

Vítkovické slévárny patří k nejvýznamnějším slévárenským společnostem a výrobcům válců ve střední a východní Evropě. Jsou tradičním výrobcem válců pro válcování kovů za tepla, jako jediný český výrobce disponují technologií odstředivého lití válců. Roční výroba se pohybuje kolem 6000 tun válců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vítkovické slévárny

Štítky ČR, hutě, insolvence, firmy, Vítkovické slévárny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítkovické slévárny doplatily 63 svým bývalým zaměstnancům odstupné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.