Počasí dnes27 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Centrum sociálních služeb Poruba za 13 milionů opraví svou správní budovu. Plánuje také odlehčovací službu

Ostravské Centrum sociálních služeb Poruba, které si letos připomíná 20 let od svého vzniku, chystá dvě velké investice. Rekonstruovat chce správní budovu a vybudovat by chtělo i nový objekt pro odlehčovací službu, uvedl mluvčí městského obvodu Poruba Martin Otipka.

Centrum sociálních služeb Poruba je příspěvkovou organizací obvodu, aktuálně však sídlí v nevyhovujících prostorách, proto připravilo modernizace správní budovy. „Objekt, ve kterém sídlíme, nebyl původně k tomuto účelu určen. Díky rekonstrukci získáme lepší zázemí pro poskytování terénní pečovatelské služby, kterou aktuálně využívá téměř 200 klientů. Rovněž zlepšíme podmínky pro práci zaměstnanců, pro které vytvoříme jednací a školicí místnosti, sklady a spisovnu. Těchto prostor má organizace nedostatek a napomohou k nárůstu kvality služeb, které poskytujeme,“ řekla ředitelka Centra sociálních služeb Poruba Simona Malinová.

Stavební práce začnou v létě. Rekonstrukce bude stát přes 13 milionů korun a financována bude z dotace Národního plánu obnovy. „Chceme samozřejmě snížit i provozní náklady, k tomu by mělo přispět i využití fotovoltaické elektrárny, kterou umístíme na střechu budovy,“ řekla Malinová.

Kromě úpravy správní budovy chce centrum v sousedství ojedinělé seniorské vesničky v budoucnu vybudovat také nový objekt pro odlehčovací službu s kapacitou osmi lůžek. „Víme, že poptávka po této službě je obrovská. V Porubě ji zatím nenabízíme, takže klienti jsou odkázáni na jiné poskytovatele," řekla starostka Lucie Baránková Vilamová (ANO).

Pro novou službu chce centrum vybudovat jednopodlažní budovu se třemi dvojlůžkovými a dvěma jednolůžkovými pokoji. „Péče o druhé je neskutečně náročná a přínos této služby vidím v tom, že lidé, kteří se starají o blízké, si mohou na chvíli odpočinout a nabrat potřebnou energii," doplnila starostka. Obvod by měl v létě mít jasno, zda na projekt získá potřebnou dotaci.

Centrum sociálních služeb Poruba zajišťuje v současnosti čtyři sociální služby. V Průběžné ulici je zázemí pečovatelské služby, která je poskytována nejen v Porubě, ale i v Pustkovci, Martinově a Třebovicích, v ulici I. Sekaniny provozuje Centrum denních služeb a v Domově pro matky s dětmi v Dělnické ulici a v azylovém zařízení ve Vřesinské ulici jsou to sociální služby pro lidi ohrožené sociálním vyloučením.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Centrum sociálních služeb Poruba

Štítky ČR, sociální služby, správa, stavby, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum sociálních služeb Poruba za 13 milionů opraví svou správní budovu. Plánuje také odlehčovací službu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.