Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Kvalita vody v moravskoslezských nádržích zůstává dobrá. Na několika místech je horší viditelnost

Kvalita vody v nádržích Moravskoslezského kraje zůstává dobrá. Hygienici v tomto týdnu kontrolovali nádrže na Bruntálsku, Novojičínsku a Opavsku. Laboratorní rozbory neukázaly ve srovnání s předchozími odběry významné rozdíly v kvalitě vody, uvedla krajská hygienička Zuzana Babišová.

Hygienici vzorky odebírali ve vodních nádržích Slezská Harta, Údolí mladých v Bílovci, Čerťák v Novém Jičíně, Kacabaja v Hodslavicích i Větřkovice v Kopřivnici a také z rybníků Tvrdkov, Edrovice a Bohušov a ze Stříbrného jezera v Opavě.

„V některých vodních nádržích byla zaznamenána průhlednost vody menší než jeden metr, z tohoto důvodu je kvalita vody označena zeleným symbolem, to znamená voda vhodná ke koupaní se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, tedy zhoršená jakost bez zdravotních rizik," řekla Babišová.

S možným vznikem zdravotních problémů musí ale lidí stále počítat ve Vrbickém jezeře v Bohumíně na Karvinsku a vodní nádrži Těrlická přehrada na Karvinsku, kde byli nalezeni původci cerkáriové dermatitidy. „Při koupání v těchto vodních plochách nelze vyloučit zvýšené riziko tohoto obvykle nezávažného, ale obtěžujícího onemocnění, provázeného svědivou vyrážkou, puchýři nebo zarudnutím kůže. U citlivějších osob se může vyskytnout zvýšená teplota a únava," doplnila Babišová.

Aktuální informace o kvalitě vody v přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kudyznudy.cz

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Moravskoslezský kraj, voda, koupání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody v moravskoslezských nádržích zůstává dobrá. Na několika místech je horší viditelnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.