Počasí dnes30 °C, zítra32 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

FOTO: České vesnice v rumunském Banátu zasáhla ničivá bouře. Pomoc organizuje i česká charita

České vesnice v rumunském Banátu zasáhla ve čtvrtek večer ničivá bouře doprovázená silným větrem a kroupami velikosti ping-pongových míčků. Krupobití trvalo pouze pár minut, ale napáchalo velké škody. Oblastní charita Hodonín proto vypsala sbírku na pomoc českým krajanům, kterým bouře poškodila jejich majetek. Přispět může kdokoliv libovolnou částkou.

„Byly zničeny střechy, fasády, rozbita auta a okna, zatopeny domy a sklepy, zničena úroda. Škody na zdraví nebo životech naštěstí hlášeny nebyly,“ popisují zástupci charity. Silná bouře zasáhla vesnice Svatá Helena a Bígr.

Libovolné částky mohou lidé posílat na číslo účtu 246642580/0600. Aby skutečně byla pomoc použita v rumunském Banátu, je potřeba vyplnit také variabilní symbol 417111.

V transylvánských Karpatech žije v sedmi vesnicích Banátu přibližně 2000 lidí českého původu. Díky naprosté izolovanosti a jazykové a kulturní svébytnosti si čeští krajané dodnes udrželi ojedinělou komunitu v těžko dostupné přírodě u Dunaje. V rumunském Banátu založili Češi vesnice Gerník, Rovensko, Svatá Helena, Bígr, Eibenthal, Šumice, Svatá Alžběta. Šest vesnic včetně Svaté Alžběty, zaniklé roku 1847, leží v župě Caraș-Severin, Eibenthal v župě Mehedinți.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto obyvatelé Svaté Heleny a Bígru

Štítky Banát, Svatá Helena, Alžběta, bouřka, Karpaty, Dunaj, Gerník, Rovensko, Šumice, charita, kroupy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: České vesnice v rumunském Banátu zasáhla ničivá bouře. Pomoc organizuje i česká charita  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.