Počasí dnes29 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Letiště Ostrava bylo loni druhý rok v zisku, činil 4,66 milionu korun

Společnost Letiště Ostrava, která provozuje mezinárodní Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku, loni vytvořila čistý zisk 4,66 milionu korun. Byl o 333 tisíc korun nižší než v roce 2022, společnost ale byla v zisku druhým rokem po sobě, předtím léta končila ve ztrátě. Výnosy společnosti meziročně vzrostly o 17,9 procenta na 391,8 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy Letiště Ostrava zveřejněné ve Sbírce listin. Vlastníkem společnosti, která má přibližně 200 zaměstnanců, je Moravskoslezský kraj.

"Podařilo se nám, snad již na dlouho, stabilizovat finanční situaci a na hospodářských výsledcích i na počtu odbavených cestujících to vypadá, že se nám daří zúročit a naplnit naplánovanou strategii růstu," uvedl generální ředitel a předseda představenstva Letiště Ostrava Jaromír Radkovský.

Letiště loni odbavilo 342 932 cestujících, skoro o 20 procent více než v roce 2022. Bylo to dokonce o 19 632 lidí více než v posledním předcovidovém a rekordním roce 2019. Množství odbaveného nákladu ale letišti kleslo.

"Velkou většinu cestujících tvořili dovolenkoví cestující, což jsou naši hlavní zákazníci, kteří využili organizované zájezdy s odletem z Ostravy do 16 destinací. Například do Egypta se z Ostravy létalo nepřetržitě od března až do konce listopadu," uvedl ředitel.

Nejoblíbenějšími destinacemi byly tradičně Londýn, turecká Antalya, bulharský Burgas a egyptské Marsa Alam a Hurghada. "Největší počet cestujících odbavila česká letecká společnost Smartwings," uvedl Radkovský.

Ve významné míře se na obratu Letiště podílela nákladní doprava. "Bylo odbaveno celkem 14 123 tun nákladu, což je sice o devět procent méně než v roce 2022, ale díky cenové politice a úpravě smluv a také díky většímu množství menších odbavených letadel byly tržby z cargo přepravy celkově o 13 procent vyšší než předchozí rok. Pokles objemu odbaveného nákladu byl bohužel zejména z důvodu válečného konfliktu na Ukrajině celosvětovým jevem," uvedl Radkovský.

Za posledních pět let se objem leteckého nákladu na Letišti Leoše Janáčka Ostrava téměř ztrojnásobil, což jsou podle ředitele výjimečné výsledky a obrovský úspěch. "Pravidelně k nám létají letadla silných mezinárodních logistických hráčů jako například DHL nebo UPS a jsme významným partnerem také pro společnost EGT Express, která využívá letadla společností Uzbekistan Airways a Skytaxi," uvedl ředitel.

Připomněl, že letiště vybudovalo a loni zahájilo provoz v novém terminálu pro odbavování leteckého nákladu, který svou rozlohou více než 4500 metrů čtverečních přispěje k dalšímu růstu nákladní přepravy v nejbližších letech. Stavba terminálu stála 148 milionů korun a byla největší loňskou investicí.

Na tržbách letiště měly téměř třetinový podíl tržby z neleteckých činností, které dosáhly 90,2 milionu korun. Největší podíl z těchto tržeb, 46 procent, přinášejí prodeje energií. Mezi dalšími službami letiště byly například pronájmy budov a pozemků, parkovné, zapůjčení techniky či zásahy hasičů.

"V následujícím období nás čeká další rozvoj a nárůst jak carga, tak pasažérské dopravy. Na rok 2024 plánujeme dosud nejvyšší počet destinací v historii letiště - 31 destinací. Plánujeme další významné investice, zejména do rekonstrukce dráhy a výstavby příletové haly, která již svoji kapacitou nevyhovuje zvyšujícímu se počtu přepravovaných cestujících," uvedl Radkovský.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Letiště Ostrava

Štítky ČR, letectví, letiště, Ostrava, Moravskoslezský, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letiště Ostrava bylo loni druhý rok v zisku, činil 4,66 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.