Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Do práce na kole v květnu vyjelo přes tisíc Ostravanů. Zbavili město velkého množství škodlivých emisí

Auto a veřejnou dopravu za kolo nebo vlastní nohy v květnu vyměnil přesně tisíc a jeden Ostravan. Do celorepublikové výzvy s názvem Do práce na kole se Ostrava zapojila již posedmé. Jednalo se už o 14. ročník soutěžní akce, která zvládla získat mezi veřejností stabilní oblibu. Jejím cílem je šetřit životní prostředí, zlepšovat zdravotní stav a fyzickou kondici účastníků a pomocí dat o evidovaných cestách zkvalitňovat cyklistickou infrastrukturu ve městě.

Přesně 1 001 účastníků v Ostravě urazilo 234 029 km na kole a 41 574 km pěšky po svých. Ústřední roli v celé výzvě hrál ekologický rozměr. V přepočtu na objem emisí Ostravané zbavili město 44 559 000 gramů oxidu uhličitého. Nejvýkonnější ostravský cyklista ujel celkem 2 901,3 km, nejlepší cyklistka pak 1 336,3 km. Chodec, který obsadil první příčku v žebříčku účastníků, ušel za celý květen 742,4 km, nejlepší chodkyně 663,7 km. Nejzapálenější účatníci si i letos odnesli hodnotné ceny. Vyhráli elektrokoloběžky, elektrokolo, horské kolo i menší upomínkové předměty.

Náměstek primátora Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu) vyzdvihl neupadající zájem o tuto výzvu a také zápal soutěžících. „Těší mě, že lidé přišli této akci takzvaně na chuť. Jde o jednu z těch událostí, které spojují příjemné s užitečným. Tento způsob dopravy je vysoce ohleduplný k životnímu prostředí, ulevuje leckdy přeplněným silnicím a člověk si jeho prostřednictvím ještě utuží zdraví. Nehledě ke skutečnosti, že na kole nebo koloběžce vnímáte Ostravu z trochu odlišné perspektivy. Zkrátka, svět se z cyklistického sedla zdá jiný než třeba přes okénko automobilu," uvedl Boháč.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Iveta Němečková

Štítky Ostrava, cyklistika, emise, Do práce na kole, životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do práce na kole v květnu vyjelo přes tisíc Ostravanů. Zbavili město velkého množství škodlivých emisí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.