Počasí dnes27 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Domov Bílá Opava slouží seniorům už 120 let. Chudobinec se proměnil v moderní organizaci s kvalitní péčí

Domov Bílá Opava je jedním z nejdéle sloužících sociálních zařízení na území Moravskoslezského kraje. Téměř po celou dobu jeho existence je v něm pečováno o seniory. Objekt domova na Rybářské ulici byl vystavěn v roce 1904 jako městský zaopatřovací dům, aktuálně nabízí sociální služby domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Aktuálně má budova na Rybářské ulici kapacitu 108 lůžek, a to díky navýšení kapacity v roce 2021, kdy bylo zrekonstruováno celé podkroví domova. Pod Domov Bílá Opava ještě spadá objekt na Rooseveltově ulici v Opavě, celková kapacita obou objektů je 149 míst.

„Oblast sociálních služeb prošla za posledních zhruba sto let obrovskou proměnou. Ta se dá skvěle ilustrovat právě na Domově Bílá Opava. Na začátku minulého století sloužil jako starobinec a chudobinec, ve tří a čtyřlůžkových pokojích zde pobývalo asi sto lidí. Těsně po válce zde dokonce žilo přes 220 potřebných. Všichni si umíme představit podmínky, ve kterých zde lidé v té těžké době museli zůstávat. Naštěstí se budova domova dočkala několika rekonstrukcí, díky kterým se v rámci humanizace sociálních služeb změnily dispozice pokojů. Ty jsou dnes maximálně dvou lůžkové a mají vlastní sociální zařízení. Věřím, že se zde naši klienti teď cítí komfortně a příjemně,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Domov Bílá Opava fungoval od roku 1975 jako městské zařízení Domov důchodců Opava. Na konci roku 2002 přešla zřizovatelská funkce pod Moravskoslezský kraj. O pět let později získal domov nový název, tedy Domov Bílá Opava. „Moravskoslezský kraj do budov domova průběžně investuje nemalé prostředky. Letos jsme například dokončili první část rozsáhlé opravy střechy a fasády. Také jsme novým koridorem propojili čtvrtá patra obou hlavních budov. Druhá fáze opravy střechy domova bude také zahrnovat generální opravu hydroizolace proti vzlínání zemní vlhkosti,“ uvedl Navrátil. 

Náklady na obě části oprav jsou odhadovány na asi 50 milionů korun. Dalším plánem je revitalizace přilehlé zahrady a vytvoření dalších parkovacích míst.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto domov Bílá Opava

Štítky Opava, Moravskoslezský kraj, oprava, sociální služby, domov pro seniory, Bílá Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domov Bílá Opava slouží seniorům už 120 let. Chudobinec se proměnil v moderní organizaci s kvalitní péčí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.